Cada dia es denuncien tres violacions a Catalunya, però la xifra oculta és molt superior
L'objectiu és detectar casos de violència masclista sense necessitat de denúncia
Catalunya al dia

Objectiu: detectar la violència masclista abans no sigui tard

La Guàrdia Urbana de Barcelona aplica un protocol inèdit, que posa el focus en la dona, els fills i l'entorn, per poder obrir diligències informatives encara que la víctima no denunciï

Enllaç a altres textos de l'autor

Miquel Jarque

Redactor d'informatius especialitzat en temes policials

@miqueljarque
Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha atès, des del mes de març, 78 casos de dones en risc de violència masclista amb un protocol inèdit entre les policies municipals. En aquests mesos s'han registrat 208 casos potencialment greus.

L'ajuntament de la capital catalana ha creat un agent referent a cada districte i les patrulles actuen sense necessitat que la víctima denunciï. Es fixen, sobretot, en l'estat emocional de la dona, els menors i les condicions de l'habitatge.

Violència masclista a Catalunya: cada cop més jove
Des del març, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha registrat 208 casos potencialment greus

Aquest nou sistema de detecció precoç de violències masclistes incorpora un test de 20 punts on es valora si la possible víctima té un discurs erràtic, si hi ha objectes trencats al domicili o, en el cas que hi hagi menors d'edat, si mostren indicis de lesions o falta d'higiene.

La subinspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona Gemma Alfonso assegura que són conscients que es tracta de possible víctimes amb por d'explicar que pateixen violència per part de la seva parella.

"Sabem que costa molt denunciar. És per això que després de recollir les dades del test els deixem informació amb tot el ventall dels serveis socials als quals es poden acollir."

En coordinació amb els Mossos d'Esquadra, s'estudia l'historial de la dona i de l'home, per si consten antecedents de violències prèvies. Si en un patrullatge els agents detecten un cas es posen en contacte amb un agent de referència, especialista en violències masclistes.

"Un instrument de prevenció"

Des del març, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha registrat 208 casos potencialment greus. Aquesta és una figura que ja s'ha implantat a quatre districtes: Sant Martí, Sant Andreu, Horta-Guinardó i l'Eixample, i a la resta de districtes de Barcelona s'anirà estenent en els pròxims quatre mesos.

Per al tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, es tracta d'un instrument de prevenció.

"L'objectiu és arribar a la violència no detectada o latent que moltes dones viuen als seus domicilis,  que inicialment no té transcendència penal però que, arribat el cas, la pot tenir."

Víctimes i agressors de violència masclista, cada cop més joves
Les víctimes de violència masclista són cada cop més joves (iStock)

Des del mes de març, les patrulles de la Guàrdia Urbana han detectat més de 200 casos, dels quals una vuitantena ja s'estan atenent pels serveis municipals, 4 han refusat l'ajuda i la resta estan pendents de ser tractats o han estat descartats.
 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut