
Nous pagesos a l'Horta de Lleida
Una iniciativa de producció i distribució de verdura ecològica dona oportunitats de feina a joves migrats en situació de vulnerabilitat
La ciutat de Lleida compta amb una iniciativa de producció i distribució de verdura ecològica que dona oportunitats laborals a joves en situació de vulnerabilitat.
El resultat són cistelles amb productes de temporada que es comercialitzen cada quinze dies. El projecte va néixer l'abril del 2021 de la mà de l'associació La Cristalleria, que també gestiona un gimnàs social.
A 5 minuts del centre de Lleida
Aquest projecte agrosocial pioner té el seu epicentre al Viver d'Agricultors de Rufea. Aquí, en plena Horta de Lleida, gestionen dues hectàrees de cultiu tradicional d'on surten milers de quilos de verdures i hortalisses.

L'objectiu és que puguin treballar-hi joves que no tenien feina i, tal com subratlla la seva coordinadora, Imma Roigé, oferir a consumidors conscienciats un producte de qualitat, a bon preu i amb rerefons social.
"Hem posat una llavor a germinar i estem cultivant verdures ecològiques. També estem mirant de transformar-ne algunes, fer un hort de plantes medicinals i aromàtiques, o agafar altres tipus de cultius. Ens agrada somiar i tant de bo puguem donar feina a més joves."
L'equip creix
Inicialment, La Cristalleria Germina va començar amb dos integrants, l'Hmad i en Hassane, però des de principi del 2022 han incorporat quatre nous efectius gràcies a una línia del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Amb en Mahfoud, en Saïd, l'Abdelmoughit i en Lassana, d'entre 18 i 19 anys, ja són sis els joves que fan de pagès. La majoria no s'hi havien dedicat mai o, com a molt, havien ajudat a l'hort familiar al seu país d'origen.
Alguns d'ells van arribar a l'Estat en pastera des del Marroc quan eren menors i són extutelats. Un cop fan els 18 anys, la principal dificultat amb què es troben és poder regularitzar la seva situació

Per això, els més veterans, l'Hmad i en Hassane, destaquen que tenir un contracte de feina els ho posa tot una mica més fàcil.
"Tenia poques possibilitats d'obtenir els papers perquè havia de passar tres anys empadronat i després cal aconseguir un contracte de treball durant un any. Aquest projecte ens ha ajudat molt a començar a assolir l'objectiu de canviar la nostra situació."
A més, sovint els joves migrats també ho tenen molt difícil per aconseguir que els lloguin un habitatge i alguns han participat en un projecte de masoveria social.
I com funciona?
Per 50 euros els particulars reben dues cistelles al mes de verdura ecològica, ja sigui a domicili o a recollir en una parada del mercat de Fleming de Lleida.

Els lots inclouen productes tradicionals de temporada i d'altres de menys habituals com la col kale o el fonoll. Tot un descobriment per a clients com l'Albert Mateu, que ha pogut diversificar la seva dieta.
"Ara m'encanten les borraines, però abans no les havia provat mai. M'agrada participar d'un projecte que ofereix productes d'una gran qualitat, que contracta joves en situació de vulnerabilitat i que millora l'Horta de Lleida."
A més, l'excedent es destina a entitats que lluiten contra la pobresa alimentària, facilitant l'accés al producte fresc i local a persones amb dificultats econòmiques.
