Trobada de Tecles a Tarragona
Trobada de Tecles a Tarragona, 2022
Catalunya al dia

Només 30 Tecles a la Tarragona del 2022

Segons les dades de l'Idescat, en tot Catalunya hi ha 66 dones que duen el nom de la patrona de Tarragona.

RedaccióActualitzat

Cada vegada hi ha menys tarragonins que trien el nom de Tecla per a les seves filles. Segons el padró municipal, a Tarragona les persones que porten el nom de la santa només són una trentena.

En el conjunt de Catalunya n'hi ha amb prou feines 66. Això explica que ocupi la posició número 2.397 en el rànquing de noms, segons dades de l'IDESCAT, corresponents a l'última dècada. De fet, al Camp de Taragona n'hi ha 25, al Penedès 5, i la resta són dones de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Però a Tarragona no es donen per vençuts i per promoure el nom entre la població, l'Ajuntament impulsa diverses iniciatives. Per Santa Tecla, totes estan convidades a un dinar tradicional. És un acte que es va començar a fer l'any 1991. El consistori també apadrina totes les nenes que es diuen Tecla. Complint amb aquest compromís, l'alcalde els lliura una Mona de Pascua, puntualment, fins que fan 16 anys. 

 

La il·lusió de portar el nom de la patrona

La Idunn Tecla té cinc anys. Fa P5 a l'escola Sant Pau de Tarragona. Va saber dir el seu nom quan tenia 2 anys. Els pares, la Marta i el Miquel Àngel, diuen que van triar aquest nom compost abans que la nena arribés a néixer. No tenen ningú al seu voltant que es digui Tecla. Ara esperen un nou nadó que es dirà Einar Magí, el nom del patró de la ciutat.

El pare ha explicat al "Catalunya al dia" que tenien molt clar que si tenien una nena es diria Tecla:

"Idunn és un nom viking. Li hem posat perquè ens agrada molt aquest món, i Tecla, la nostra ciutat. Idunn és la deessa de l'eterna joventut dels vikings. I pel fill farem el mateix: un nom viking i  Magí, el patró de Tarragona"

Un cas ben diferent és el de la Tecla Amigó. Té 72 anys. El seu nom és de tradició familiar perquè la seva padrina també se'n deia. Encara està activa, treballa a l'establiment familiar "Floristeria Romeu" de Tarragona.

"També tinc una cosina que es diu Tecla. Totes dues per la padrina".

L'orgull de dir-se Tecla
La Idunn Tecla Díaz, de 5 anys, i la Tecla Amigó, de 72 amb la Marta Romagosa (Aurora Guindo)

Santa Tecla, patrona dels internautes 

La patrona de Tarragona ha estat popularment escollida com a patrona d'informàtics i internautes, per la coincidència del nom amb la tecla del teclat de l'ordinador. Fins i tot hi ha una curiosa "capella virtual". No té cap mena de reconeixement oficial per part dels estaments eclesiàstics. El portal té fins i tot un confessionari digital on es poden enviar els pecats per mail. 

Capella Virtual de Santa Tecla, patrona dels internautes
Capella Virtual de Santa Tecla, patrona dels internautes(portal santatecla.org)

L'origen d'aquesta iniciativa se situa en els anys 90, just amb l'impuls de la carrera d'informàtica, per "protegir" els informàtics programadors. Va néixer a Catalunya, però s'ha anat estenent per tot el món.

 

 

Anar al contingut