Sant Jaume de Llierca fa dos anys que no té caixer
Catalunya al dia

Ni pagant: segueixen sense caixer tot i oferir diners pel servei

El concurs obert a Sant Jaume de Llierca per aconseguir un caixer ha quedat desert, malgrat que l'Ajuntament oferia 154.000 euros

Actualitzat

Per a molts pobles catalans disposar d'un caixer automàtic s'ha convertit en una quimera. És el cas de Sant Jaume de Llierca, a la Garrotxa, que va decidir obrir un concurs públic per aconseguir-ne un.

Oferia fins a 154.000 euros als bancs per tenir-ne durant els propers deu anys, és a dir, gairebé 1.300 euros cada mes. Però el concurs es va tancar al setembre sense que ningú s'hi presentés, i per tant ha quedat desert.

Només una entitat s'havia interessat en la proposta, però ho ha desestimat per l'augment de preus dels darrers mesos, com explica el mateix alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol:

"Que s'hagin de desplaçar per mantenir el caixer automàtic són uns diners. El mateix servei de reposició de bitllets, els costos de material o l'energia representen uns costos per a l'entitat."

El concurs de l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca ha quedat desert  

Els veïns es mostren entre sorpresos i indignats. Fa més de dos anys que estan sense un caixer. Ara s'han de desplaçar a altres municipis per aconseguir efectiu, amb els costos que això representa. Hi ha veïns que ni tan sols poden moure's, com la gent gran, que han de recórrer a familiars o amics. 

Els botiguers també tenen altres problemes derivats. Un és la pèrdua de marge de benefici, perquè han de pagar comissions per l'ús de les targetes.

En Joan Agustí, propietari d'un establiment de queviures, també diu que han perdut clientela:

"És un desastre. Això provoca un èxode comercial, perquè la gent va a altres pobles per treure diners, i ja es queda allà a comprar. Per als bancs 150.000 euros és res, és com si jo anés al bosc i m'esgarrinxés amb una romaguera."

Els veïns fan servir més la targeta i els comerços han de pagar comissions 

Ara, l'Ajuntament es planteja obrir un altre concurs pel caixer i oferir més diners als bancs.

En vies de solució?

Els últims mesos, hi ha hagut moviment polític per aconseguir que les entitats financeres ofereixin el servei als pobles.

Aquest octubre, la ministra d'afers econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, i les patronals bancàries han arribat a un acord perquè abans d'un any tothom pugui tenir accés a efectiu, i els pobles de més de 500 habitants, com Sant Jaume, disposin almenys d'un caixer.

La meitat dels pobles de Catalunya, sense caixer automàtic
En aquest local de Sant Jaume de Llierca hi havia l'últim caixer automàtic 

Això, mentre no entri en vigor la llei que ha de regular aquests serveis financers. Diversos grups polítics catalans pressionaven per tramitar-la: el mes de febrer, el Departament d'Economia de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'aleshores conseller, Jaume Giró, va impulsar una proposició de llei per garantir que hi hagués un caixer a cada municipi en risc d'exclusió financera.

La proposta ha superat l'aprovació del Senat després de ser presentada per Josep Lluís Cleries (JxCat), i ara es troba debatent-se a la Comissió d'Assumptes Econòmics.
 

ARXIVAT A:
BancaDespoblament
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut