Primer pla d'un gos
Moltes mascotes viuen amb por i angoixa l'esclat dels petards
Catalunya al dia

Ni a tota hora ni a tot arreu: neix una iniciativa per acotar l'ús dels petards

A les portes de la revetlla de Sant Joan, Soroll Off alerta sobre els perjudicis que provoquen a persones i animals

Maria Rovira / Clara JordanActualitzat

A pocs dies de la revetlla de Sant Joan, en molts pobles i ciutats de Catalunya ja se senten els primers petards. Una diversió per a alguns que es converteix en una tortura per a d'altres. Un grup d'aquests segon col·lectiu ha decidit impulsar una campanya, Soroll Off, per denunciar l'impacte d'aquest soroll sense control, sobretot en infants, gent gran o mascotes. Una iniciativa que ha nascut a Figueres, a l'Alt Empordà, però que es vol estendre arreu del país per conscienciar sobre aquests perjudicis i evitar l'incivisme que, segons ells, envaeix una bona part de la societat aquests dies.

Nen tapant-se les orelles
Els nens, les persones amb autisme i la gent gran també pateixen els efectes dels petards (Canva)


Impotència i indefensió

Amb la campanya volen visualitzar la impotència i indefensió legal i social davant del soroll descontrolat dels petards, traques i focs artificials, que comencen molts dies abans de la revetlla de Sant Joan, quan sí que està permès per normativa.

Montse Ferrer, portaveu de Soroll Off:

"La convivència amb els petards és complicada. Hi ha col·lectius familiars, com els que tenen mainada petita, gent gran,  persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) o mascotes, a qui els petards els produeixen moltíssima incomoditat i una indefensió total a l'hora d'explicar què els produeix aquest soroll."

La Montse és una de les ambaixadores de la plataforma i difon a través de les xarxes socials com pateix el seu gos amb els petards.

 

Els responsables de la plataforma volen crear una mena de protocol per fer instàncies als ajuntaments o encoratjar a trucar a la policia per alertar del llançament de petards quan no sigui una revetlla.

De fet, hi ha normatives a tots els ajuntaments que recullen els límits acústics, i deixen molt clar que les excepcions són només per dates assenyalades, com la revetlla de Sant Joan o durant la festa major, però no els dies anteriors o posteriors, com passa ara.

"Nosaltres demanem que els ajuntaments s'hi impliquin, que siguin molt més contundents i que s'augmentin les sancions. No estem en contra que la gent gaudeixi de la pirotècnia, però sí que demanem que ho facin els dies i les dates que toquen, i que siguin molt més cívics davant els col·lectius vulnerables, que no solen tenir veu."

Pla escorç d'un nen observant el mostrador d'una botiga de petards els dies previs a la revetlla de Sant Joan. Imatge del 20 de juny del 2019 (horitzontal)
La plataforma lamenta que no es vengui al públic en general pirotècnia silenciosa

També lamenten que els ciutadans no tinguin cap possibilitat de comprar pirotècnica silenciosa, perquè no se'n ven a nivell particular, i només hi poden accedir les institucions i els ajuntaments. Són un tipus de petards que fan molt menys soroll que els altres, que superen, i de molt, els 120 decibels, considerat el llindar del dolor.

Logotip de la campanya de la plataforma Soroll Off (Soroll Off)

A banda, la plataforma ha creat la figura de l'ambaixador de Soroll Off, amb un paper destacat en la defensa dels usuaris perjudicats pel soroll de les traques, petards i focs artificials, que ha de servir també per buscar establiments, hotels o restaurants que garanteixin que allà no hi arriba el soroll dels petards.

ARXIVAT A:
Sant Joan
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut