Façana de l'ajuntament de Ripoll l'endemà de les eleccions (Catalunya Ràdio/Laia Claret)
Catalunya al dia

Neguit entre els musulmans de Ripoll pels efectes del triomf d'Aliança Catalana

Recorden que no hi ha problemes de convivència, mentre els partits decideixen si fan un govern alternatiu a Orriols

Actualitzat

"Entre els veïns de Ripoll no hi ha cap problema. Encendre un incendi és fàcil, però apagar-lo costa molt." Ho afirma Ali Yassine, de l'associació de musulmans Annour de Ripoll, que reclama a Aliança Catalana, el partit d'extrema dreta que diumenge va guanyar les eleccions a la capital del Ripollès, que deixi d'atacar la gent vinguda de fora. A Ripoll hi viuen unes 11.000 persones i, amb dades de l'Ajuntament, només un 13,97% són immigrants.

Yassine reclama que no es deixi de banda tota la feina que han estat fent des dels atemptats del 17 d'agost del 2017 a la Rambla de Barcelona i a Cambrils, comesos per joves del municipi: 

"Des del 2018 treballem amb l'Ajuntament i també amb el Consell Comarcal per potenciar la convivència amb diverses actuacions."

Aliança Catalana, el partit de Sílvia Orriols, va guanyar les eleccions amb majoria simple, 6 regidors, amb iniciatives controvertides com iniciar els tràmits legals per tancar la mesquita. Els resultats van ser una sorpresa inesperada per a la majoria. 

Resultats de les eleccions municipals (www.ccma.cat)

Yassine té por que es trenqui la convivència i reclama que, si passa, no els deixin sols: 

"Si es trenca la convivència algú ho hauria de frenar. O des de la Justícia o des de la Generalitat."

Des de l'Ajuntament i des del Consell Comarcal s'han fet diverses iniciatives per la convivència, d'ençà dels atemptats: taules ciutadanes, espais de relació i trobades entre diferents cultures. També iniciatives a les escoles perquè l'alumnat conegui la seva pròpia identitat i la dels altres. Per exemple, quan s'acaba el ramadà els musulmans fan una festa i cuinen per a tot el poble, obert a tothom. 


Governarà Orriols?

Sílvia Orriols ja era a l'Ajuntament abans del 28M. Hi va entrar el 2019 amb el Front Nacional de Catalunya, però en va marxar, a mig mandat, enfrontada amb el seu antic partit. Ara el debat entre els altres grups municipals és quina és la millor estratègia per desactivar el discurs de l'extrema dreta independentista. 

A l'esquerra, Sílvia Orriols rebent aplaudiments dels simpatitzants el 21 de juliol del 2020 (ACN)

El fins ara alcalde, Jordi Munell, de Junts i que feia 12 anys que governava, va anunciar que no s'hi tornaria a presentar. I el partit va passar de 8 a 3 regidors. La nova candidata, Manoli Vega, ja va anunciar que no intentarien un pacte alternatiu sinó que, en tot cas, donarien suport des de fora a una alternativa d'esquerres a Orriols:

"Hem de tenir converses, encara, però nosaltres el que podríem fer és donar suport en el moment de la investidura però sempre quedant-nos a l'oposició."

Manoli Vega, amb Junts, decideixen quedar-se a l'oposició amb opcions d'investir algun pacte (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Ara, la clau la tenen la resta de partits. La CUP, amb dos regidors, vol formar un govern perquè l'extrema dreta no pugui governar Ripoll, perquè la consideren "una amenaça per a la justícia social o la igualtat".

Des d'ERC (3 regidors) i el PSC (2 regidors) admeten que és una decisió complexa i que cal tranquil·litat per prendre-la. SOM-HI, (1 regidor) a priori, és partidari que governi Orriols, tot i que no descarta res perquè encara "calen moltes converses".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut