Música per acompanyar el final de la vida dels infants
Música per a criatures que no poden sortir de casa (Hospital Sant Joan de Déu)
Catalunya al dia

Música per acompanyar el final de la vida dels infants

L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona porta la musicoteràpia a casa dels nens i nenes amb malalties greus o terminals

Cantar cançons i tocar instruments a casa en família ajuda els infants que es troben al final de la vida o que tenen una malaltia crònica greu a viure una estona distesa i gratificant al marge de la situació que estant patint.

Per primer cop l'Hospital de Sant Joan de Déu porta la musicoteràpia a casa per ajudar tant a millorar l'estat d'ànim del nen o nena malalt com a crear moments agradables en família que després els quedarà en la memòria.

El psicòleg de la Unitat de Pal·liatius de Sant Joan de Déu, Daniel Toro, explica els beneficis d'aquesta activitat: 

"En si és estimular a nivell emocional i neurològic, facilitar la comunicació i l'expressió emocional, reforçar el vincle familiar que moltes vegades tot està a l'entorn de la malaltia o a una situació greu... i també tenir una activitat lúdica i gratificant per a la família."

Les sessions de musicoteràpia a domicili duren uns 45 minuts, i es canten cançons i es toquen instruments en famíla. Es fan o un cop a la setmana o cada 15 dies, depenent de com es trobi l'infant. 

Daniel Toro explica que fins i tot algunes famílies han demanat als musics que reprodueixin aquestes sessions de musicoteràpia el dia del funeral del nen per ajudar i fer més fàcil l'adeu al seu fill. 

"Creen uns records en família agradables que ajuden al dol posterior, i fins i tot en un cas es va demanar, i ho vam fer, d'anar al funeral i van fer la mateixa música que feien a casa, amb el nen i la família en situació de malaltia."

Aquest projecte forma part d'un estudi de recerca finançat per l'Associació Benèfica Anita i vol recollir dades de com pot ajudar la musicoteràpia aquests infant malalts crònics o els que estan amb cures pal·liatives al final de la vida.

L'estudi es farà durant 2 anys i calculen que podran acompanyar unes 100 famílies. De moment ho estan fent amb una trentena. 

 

 
Anar al contingut