Els Aiguamolls de l'Empordà són Parc Natural des del 1983
Catalunya al dia

Música i furgonetes als Aiguamolls: ocells estressats?

Els ecologistes reclamen que s'aturi el festival que s'ha de fer aquest cap de setmana en un càmping situat al parc natural

Maria Rovira / Clara JordanActualitzat

"Disset hectàrees de reserva natural amb tots els serveis". Així descriuen els organitzadors l'espai on es farà, a partir d'aquest divendres, la primera edició del Festival Norai.

Té un aforament previst per a 4.000 persones, 36 hores de concerts, en tres escenaris diferents, i un munt d'activitats per una cita que es vol convertir en un referent per als amants de la música "indie".

L'escenari és el camping Nàutic Almata, situat al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i això ha encès totes les alarmes dels ecologistes.

Parc Natural dels Aiguamolls que inclou l'espai que ocupa el camping. (IAEDEN)

Insisteixen en reclamar la suspensió del festival pels efectes que pot tenir en la biodiversitat de la zona.

Des de l'entitat ecologista IAEDEN consideren que hi ha ampara legal per aturar-lo i que l'autorització d'aquest esdeveniment mostra la manca de planificació i regulació de les activitats en aquest espai protegit.

El festival Norai es vol convertir en un referent pel panorama musical indie del país. (Festival Norai)

Lleis obsoletes

Apunten que tant la llei d'espais naturals com el propi POUM de Castelló d'Emprúries contemplen que a la zona no s'hi poden fer activitats que produeixin sorolls innecessaris que puguin pertorbar el comportament normal de la fauna.

Pel tècnic de defensa del territori de l'IAEDEN, Raül Dominguez, es pot provocar un problema ambiental greu

"El que ens genera més inquietud és tot el tema de la música. Els responsables diuen que el límit màxim seran 90 decibels, i que fora del recinte no se sentirà res, però això està per veure. 

Tenint en compte que hi ha espècies que a dia d'avui estan nidificant, i que algunes són més sensibles a la presència humana i a sorolls constants o que apareixen de cop i volta, pot passar que aquestes espècies s'espantin, s'estressin, i acabin abandonant postes." 

La reserva natural integral de les Llaunes, dins el Parc Natural

A més consideren que també hi ha l'anomenat "principi de precaució", que permetria aturar aquest festival previst en una zona a tocar de la reserva natural integral de Les Llaunes.

"Demanem a l'ajuntament que es vagi més enllà dels condicionants tècnics, que ja creiem que estan dins la legalitat, es mirin aquestes lleis, i es determini que és una activitat que pot tenir una afectació sobre el medi natural important, i se suspengui fins que sapiguem com realment pot afectar aquesta activitat." 

També destaquen que s'ha arribat aquesta situació perquè fa anys que s'està esperant un pla de regulació d'usos i activitats del parc i fan una crida a les administracions implicades.

"El que passa ara és que el que determina el que es pot fer i no es pot fer dins el Parc Natural és la llei de la seva creació, del 1983, que evidentment és molt més laxa i està molt desfassada." 

Un camallarg passejant als Aiguamolls de l'Empordà (ACN)

El mateix parc avala l'activitat

Però des de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries asseguren que tot s'ha fet com s'havia de fer, i que no només ells, si no els agents rurals i els mateixos responsables del Parc han donat el vist-i-plau a l'activitat. L'alcalde de Castelló d'Empúries és Salvi Güell

"Al Parc Natural ho saben, hi estan d'acord, també van venir els agents rurals i també hi estan d'acord i com a Ajuntament la nostra capacitat de maniobra és aquesta. És un assabentat d'una activitat extraordinària i ja està. El que han de fer és complir amb el que diu el projecte."

Els ecologistes volen que s'aturi aquest festival, però també els altres dos que hi ha previstos en aquest mateix càmping les pròximes setmanes. D'una banda, la cinquena edició del Primavera Van , que es farà del 27 al 29 de maig. És una trobada de furgonetes "camper", per la qual ja estan totes les entrades esgotades. Es preveu que arribin fins al camping 800 vehicles d'aquest tipus.

El Primavera Van ja té totes les entrades esgotades. (Primavera Van)

I encara hi ha previst una altre esdeveniment de tres dies coincidint amb la revetlla de Sant Joan. Una festa on prometen "molta música, foguera, i focs artificials" a la platja de Can Comes, que sol estar tancada en època de nidificació. 

ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut