Actuació dels agents rurals per la circulació d'una moto dins un paratge protegit
Catalunya al dia

Motos i bicicletes, el malson dels propietaris forestals

Denuncien dreceres fetes amb pales o arbres tallats dins la finca per fer caminets que utilitzen ciclistes i motoristes, molts seguint rutes marcades a través d'aplicacions mòbils

Actualitzat

Sortir a la muntanya és un plaer compartit per moltes persones, sobretot després de les restriccions per la pandèmia. Ara bé, cal fer un ús responsable de les zones forestals i sobretot de les més sensibles. Els propietaris de terrenys rurals denuncien que cada vegada es troben amb més danys a les seves finques fetes per persones que van en bicicleta o en moto.

No tothom que surt a la muntanya la malmet, però les noves aplicacions que permeten compartir rutes per aplicacions de telèfon mòbil --moltes vegades per terrenys prohibits-- fa que hi hagi molta més afluència de vehicles per zones privades.

Miquel Puigdevall, agricultor al Pla de l'Estany, té diverses hectàrees de bosc i de camp. Ara li han obert un camí:

"Han fet rutes des de la finca que passen per diverses propietats. Amb motoserres, amb desbrossadores, han fet un camí i ningú sap, exactament, qui hi ha darrere."

700 metres per fer descens en BTT fet a les Gavarres, amb peralts (Agents Rurals)

Nil Port és el masover d'una masia amb bestiar de Sant Feliu de Pallarols, a la Garrotxa. Li obren el tancat de les vaques per creuar pel seu terreny:

"Algú ha passat per la finca, amb una aplicació. Han marcat la ruta i la resta la segueixen. Em diuen que passen per aquí perquè els hi marca el telèfon. No sabem què fer."

Hi van bicicletes, moltes elèctriques, i algunes motos fan servir també aquests corriols i camins estrets.


Els Agents Rurals hi estan a sobre

De gener a setembre, els Agents Rurals han interposat 72 denúncies a vehicles motoritzats. L'any 2022 se'n van interposar més de 100. El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, relata què s'han trobat:

"Hi ha motos que no estan matriculades i de les que no es pot ni acreditar la propietat. Hem trobat motos robades o quads. I un cas flagrant: unes motos de gran cilindrada en una zona intransitable al Ripollès."

Agents rurals en una actuació revisant el pas de vehicles motoritzats (Agents Rurals)

També han contrastat que hi ha paquets turístics, llaminers per als motoristes, que ofereixen rutes, sobretot per l'Alt Empordà i el Baix Empordà. En aquest pack, que inclou l'hotel, no hi diu que aniran per zones intransitables, però ho fan.


Què diu la normativa i què fa Acció Climàtica?

Les motos no poden circular a més de 30km/h per camins forestal i no poden anar per camins de menys d'un metre i mig. Pel que fa a les bicicletes, no poden accedir a finques privades.

Els propietaris que tinguin camins ja fets a la seva finca han de senyalitzar que és privat i si els hi fan un corriol, el pot denunciar al cos d'Agents Rurals o la policia, explica el departament d'Acció Climàtica.

Acció Climàtica explica que estan preparant una estratègia específica per afrontar algunes d'aquestes situacions. Entre d'altres, amb un acord amb Google Maps i alguna altra aplicació, per poder gestionar l'accés al medi natural, per exemple modificant algunes rutes que passen per zones sensibles. També ampliant el nombre de persones informadores al bosc.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut