Segons els tècnics, el mal que s'ha fet ja és irreversible
Catalunya al dia

Morts que maten a Begur

Clam dels ecologistes perquè la instal·lació de boies a la cala d'Aiguablava ha fet malbé la posidònia que hi ha al fons marí

Roger Santaló Puig / Clara Jordan VilàActualitzat

Comença la temporada d'estiu i els municipis costaners es van preparant per a l'arribada de visitants. Un d'aquests preparatius és la instal·lació de boies davant les platges i cales.

A Aiguablava, a Begur, aquesta instal·lació ha despertat la indignació dels ecologistes perquè l'empresa concessionària hi ha posat uns morts de formigó, un tipus d'ancoratge prohibit, que han fet malbé la posidònia que hi ha al fons marí.

L'alerta la va donar un submarinista que era a la zona i que va fotografiar amb detall els blocs de formigó que aixafen la posidònia.

Imatge d'una pradera de posidònia amb peixos al fons
Una praderia de posidònia a la Costa Brava (CCMA)

Danys irreversibles

Segons els tècnics, el que s'ha fet és "com llançar meteorits a la Fageda d'en Jordà". I aquest mal és irreversible, perquè la posidònia creix molt a poc a poc.

Les seves tiges creixen només un centímetre cada any, i és possible que hagi de passar com a mínim mig segle perquè la pradera torni a ser com era abans que hi posessin els blocs. Teresa Alcoverro, experta en praderies de posidònia.

"És una pèrdua que nosaltres, ja no la veurem recuperada. Una taca que pot crear un mort, com el que tenim, segurament en 50 anys no s'haurà recuperat."

Sortida del sol a Aiguablava 

Els ecologistes de SOS Costa Brava denuncien aquesta actuació, i creuen que al darrere hi ha una motivació econòmica. Ho detalla Núria Raventós, la seva portaveu.

"El tipus de fondeig que s'ha de posar és com una mena de tirabuixó gran. Això no fa mal a la posidònia, perquè només afecta un punt molt petit. Però muntar aquest tipus de morts, de fondejos, implica un cost econòmic molt més elevat."

El moviment vol que l'Ajuntament de Begur prengui algun tipus d'acció sancionadora contra l'empresa responsable de la instal·lació del camp de boies d'Aiguablava.

L'empresa assegura que només han posat els blocs de manera provisional.(SOS Costa Brava )

Què farà, l'Ajuntament?

Des de l'Ajuntament de Begur diuen que encara han de prendre una decisió. De moment, s'ha enviat un requeriment a l'empresa reclamant que canviïn els morts de formigó, que no estaven previstos en el plec de clàusules.

Eugeni Pibernat és el regidor de platges de Begur.

"L'empresa diu que aquest camp de boies encara no està acabat, que està en instal·lació, i que per fer la instal·lació definitiva posen aquests blocs de ciment de manera provisional per fer el plantejament del camp.

Tot i això, ja els hem dit que no havia de ser ni provisional, que ho traiessin de seguida, i que en cap cas s'han de posar aquests blocs de ciment sobre la posidònia."

Segons el consistori, l'empresa ha de canviar les fixacions tan aviat com sigui possible i deixar el camp de boies acabat el 15 de juny.

ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut