Mollet, pionera en aprofitar el sol
L'ordenança afecta totes les noves construccions
Catalunya al dia

Mollet, pionera en aprofitar el sol

La ciutat vallesana és la primera del país amb una ordenança que obliga a posar plaques solars a tots els edificis de nova construcció

Actualitzat
TEMA:
Energia

L'ordenança de l'Ajuntament de Mollet del Vallès estableix que serà obligatori instal·lar plaques solars per a l'autoconsum en totes les obres de nova construcció, ja siguin edificis públics o privats. També per grans reformes o per canvi d'ús. Es preveu que pugui entrar en vigor el pròxim mes de gener.

Mollet, pionera en aprofitar el sol
L'Ajuntament de Mollet és pioner en aquesta mesura. (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

El regidor de Justícia Ambiental, Raúl Broto, explica que ha de ser un compromís de totes les parts:

"Ser pioners sovint és un risc, però hem volgut ser valents perquè tenim molt clar que volem una ciutat que faci ús de les energies sostenibles. Nosaltres instal·lem plaques solars als edificis públics i volem que el sector privat i comercial també ho faci."

A més, explica que altres consistoris ja s'han interessat per fer servir com a model el text que han aprovat a Mollet. Broto considera que els valors que s'estableixen són assequibles:

"Un 25% de la potència en el cas dels habitatges unifamiliars, un 10% per als plurifamiliars i un 10% també per a edificacions amb usos comercials i per a la indústria."

Des de l'Ajuntament calculen que, per un habitatge, això pot suposar entre 3.000 i 6.000 euros d'inversió, uns diners que es van amortitzant i es comencen a recuperar amb l'estalvi que s'aconsegueix des del primer dia.

Mollet, pionera en aprofitar el sol
L'Escola Sant Vicenç ja disposa de plaques solars. (Ajuntament de Mollet del Vallès)

Per l'expert en energies renovables de Pimec, Joan Barfull, la decisió de l'Ajuntament de Mollet és positiva:

"Per complir amb els objectius de reducció d'emissions contaminants fixats per al 2030 i 2050 calen accions grans però també iniciatives des del món local, com aquesta."

Barfull també destaca que la inversió inicial per posar les plaques fotovoltaiques tindrà un retorn ràpid:

"Es poden amortitzar, en el cas de les empreses, en un termini d'entre 4 i 5 anys. A més, tenint en compte que, un cop es recupera la inversió, l'estalvi en electricitat ja és net."

Mollet, pionera en aprofitar el sol
L'Hospital de Mollet ja disposa de plaques solars. (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

Els constructors demanen ajudes

Àngels Subirachs, del Grup Subirachs Contruccions, i tresorera del Gremi de Constructors del Vallès Oriental, troba lloable l'objectiu de l'ordenança, però demana ajudes per compensar l'encariment de preus:

"Tots ens hem de conscienciar que el canvi climàtic el tenim a sobre i que tots hem de contribuir a millorar la situació. Com a constructors, som conscients que això encarirà el preu dels habitatges i hem de demanar que l'administració ens ajudi amb reduccions de les taxes de construcció i bonificacions de l'IBI."

Mollet, pionera en aprofitar el sol
Els nous edificis hauran de tenir plaques solars obligatòriament. (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

La visió dels moviments ecologistes d'entrada és molt favorable davant l'ordenança municipal de Mollet. Quim Pérez, de Mollet pel Futur i la Plataforma Salvem el Calderí, és taxatiu:

"És bo que es regulin els requisits tècnics per posar les plaques, alhora protegir el paisatge urbà, la seguretat i la possibilitat de demanar bonificacions que incentivin la instal·lació de sistemes per a l'autoconsum."

Tot i això, alerta que molts municipis, Mollet inclòs, estan fent projectes urbanístics que suposaran augmentar molt les emissions de gasos d'efecte hivernacle:

"Cal doncs, que els municipis, sobretot els de la zona metropolitana de Barcelona, facin una moratòria urbanística i més si es té en compte que hi ha dificultats per abastir la transició energètica amb determinades matèries primeres, com per exemple per a la construcció de bateries i de panells solars."

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut