Els agents busquen pistes entre la brossa per mirar d'identificar els ciutadans incívics
Catalunya al Dia

Més ulls contra l'incivisme a Lleida

Agents no uniformats de la Guàrdia Urbana patrullen per detectar comportaments incívics que embruten la ciutat

Actualitzat

Mobles abandonats al carrer, bosses fora del contenidor o caques de gos sense recollir. La Paeria de Lleida vol acabar amb l'incivisme relacionat amb la neteja de la via pública.

La Guàrdia Urbana ha començat una prova pilot amb agents de paisà per intentar enxampar els infractors "in fraganti" i, si cal, sancionar-los amb multes que van dels 120 als 3.000 euros.

La Paeria disposa d'un servei gratuït de recollida de voluminosos però molts ciutadans opten per llençar-los directament al carrer (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Un problema a l'alça

El darrer any hi ha hagut un 40% més de voluminosos abandonats al carrer, com mobles, electrodomèstics o trastos vells. El sotsinspector de la Guàrdia Urbana Joan Carles Moreno confia que la vigilància porti resultats.

"Si amb aquesta percepció de sentir-se observats podem crear una major consciència, probablement aconseguirem que la gent truqui al servei gratuït de recollida que ofereix la Paeria."

Els patrullatges de paisà formen part d'un pla que la Paeria desenvoluparà cap al febrer del 2022 per millorar l'estat de la neteja i de les zones enjardinades.
 

Drons per vigilar els incívics?

S'està fent una diagnosi dels punts negres i també es faran actuacions intensives de neteja. El coordinador del pla, Juanjo Falcó, avança que hi haurà més accions.

"Complementarem les patrulles de paisà amb l'actuació dels agents cívics o vigilància amb drons. La voluntat és que ens permetin reduir els comportaments incívics."

Tota ajuda és bona a l'hora d'identificar els infractors. No és una feina fàcil i, per això, els agents també busquen pistes entre la brossa, com ara correspondència o documentació.

Els agents que busquen ciutadans incívics es desplacen en vehicles camuflats per poder enxampar-los "in fraganti" (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Les caques de gos, al punt de mira

Els policies també persegueixen els propietaris de gossos que no recullen els excrements de les seves mascotes.

Es demana evitar que els animals facin les seves necessitats en parcs infantils, façanes dels edificis i mobiliari urbà.

L'abandonament de mobles, electrodomèstics i trastos vells ha crescut un 40% a Lleida en un any (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Satisfacció dels veïns

La Federació d'Associacions de Veïns de Lleida (FAVL) veu bé el reforç de la vigilància i la imposició de sancions. Amb tot, el seu president, Toni Baró, reclama més esforços en neteja.

"No pot ser que tinguem una brigada de 50 persones amb una escombra i un cabàs com al segle XIX. Cal molta més maquinària i fer una aportació més important per a neteja."

Baró alerta que, arran de la crisi de la covid-19, cada cop veuen més persones que regiren dins els contenidors i que deixen brossa i objectes a la via pública.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut