Raïm a punt de ser collit
Catalunya al dia

Menys vi per culpa dels senglars

La DO Empordà alerta que diverses finques del cap de Creus i les Alberes colliran un 10% menys de raïm perquè el senglar se'l menja, però en algunes parcel·les les afectacions poden ser del 40%

Actualitzat

Fa pocs dies, una nena va ser atacada per un senglar a Cadaqués, on els veïns veuen cada cop més sovint la presència de l'animal als carrers. Però l'espècie també fa estralls fora del nucli urbà: els viticultors del cap de Creus i de les Alberes asseguren que el senglar se'ls menja el raïm de les vinyes.

Als senglars els hi agrada el raïm (ACN)

La sequera, causa de l'acció del senglar

La majoria de les finques d'aquesta zona de l'Empordà tenen tancaments perimetrals, per evitar aquestes afectacions. Però la sequera dels dos darrers estius ha fet minvar el menjar i l'aigua que els senglars poden trobar als boscos. Per aquest motiu, arriben a malmetre les tanques per entrar a les vinyes. Barbara Magugliani, viticultora del celler La Gutina de Sant Climent Sescebes, diu que ha sofert danys en el 40% de la producció d'algunes parcel·les.

"Aquest any és excepcional, perquè hi ha molta presència de senglar i falta menjar i aigua. I a la vinya és fàcil trobar menjar i aigua a la vegada."

El menjar i l'aigua escassegen a bosc per la sequera i els senglars s'espavilen (ACN)

Les afectacions es concentren sobretot a les varietats més primerenques, com explica Anna Espelt, productora del celler Espelt de Vilajuïga.

"Sempre van als gotims més madurs, perquè seleccionen els millors raïms, com nosaltres."

Segons la Denominació d'Origen Empordà, molts productors colliran entre un 10% i un 15% menys de raïm a les veremes d'aquest 2022 per culpa del senglar.

Accions immediates

El Departament d'Acció Climàtica impulsa un pla de xoc per reduir els danys dels senglars, amb una dotació de més de 10 milions d'euros. Elisabet Sànchez, directora a Girona d'Acció Climàtica, explica que aquest estiu també s'ha creat una taula per impedir que la fauna afecti les vinyes catalanes.

"L'objectiu és tenir les accions sistemitzades per aconseguir que els danys siguin els mínims, i que a més tinguem estratègies posades per impedir les afectacions del senglar."

Els productors de vi demanen més batudes contra el senglar (ACN)

Però els productors creuen que la situació no canviarà aviat. Per minimitzar els danys, el president de la DO Empordà, Xavier Albertí, demana accions immediates.

"És un problema endèmic que tenim i que l'hem d'atacar. A diferència del temps és previsible. No podem saber tant si plourà molt o farà una pedregada, però sabem que hi ha sobrepoblació del senglar i hem de buscar-hi remei."

Les societats de caçadors ajuden a reduir els efectes del senglar (ACN)

El Departament d'Acció Climàtica assegura que ja s'han posat en contacte amb caçadors de la zona, i tramitaran autoritzacions especials per reduir els danys el més aviat possible.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut