La carn, sempre al punt
La carn de vedella és més cara que la de pollastre o porc
Catalunya al dia

Menys vedella, més porc i pollastre: els preus ens fan menjar diferent

La inflació fa que la gent compri menys carn fresca i, en canvi, opti més per la xarcuteria i els plats preparats

Pere Joan Àlvarez/Roger SeguraActualitzat

La pujada de preus fa que comprem menys vedella i apostem per carns més barates com el pollastre i el porc. Tot i la inflació, la compra de productes carnis tot just va caure un 0,3% l'any passat a l'estat espanyol, segons un estudi presentat al 23è Congrés de Productes Carnis i Elaborats, que es fa a Lleida.

A l'hora de comprar carn, però, el preu dels productes és determinant. El consum de carn fresca és el que més cau, un 0,9% el 2022 i un 2,5% el gener d'aquest 2023. En canvi, la xarcuteria i els plats preparats van a l'alça, amb repunts de fins al 4%.

Ignacio Biedma, responsable de la consultora Nielsen IQ, matisa l'impacte de la caiguda de les vendes:

"Pel que fa al consum, la carn fresca és la que en surt més malparada, però perd menys que altres frescos com fruites, verdures i peix, que han tingut una davallada més important. La davallada és moderada pel que caldria esperar davant l'alça de preus actual."

La carn fresca és la que ha acusat més una davallada en el consum (Pixabay)

Ara la compra de plats preparats carnis, que es va frenar durant la pandèmia, s'ha recuperat amb força:

"El consumidor busca preparar el menjar de forma ràpida i no perdre el temps. Durant la pandèmia, passàvem més temps a casa i la gent cuinava més. Ara la gent torna a comprar plats preparats, molts dels quals congelats, que estan creixent molt."

El sector reclama un IVA reduït per a la carn (Pixabay)


Reclamen un IVA reduït per a la carn

L'organitzador del Congrés, la patronal de fabricants i distribuïdors AECOC, reclama al govern espanyol que apliqui un IVA reduït a la carn, com ha fet amb l'oli i la pasta, per esmorteir la inflació.

José María Bonmatí, director general d'AECOC:

"Correm el risc, fruit de l'increment de preus, de reduir el consum en quilos i per això demanem l'IVA reduït, perquè permetria contenir l'IPC de l'alimentació i contribuiria a reforçar una dieta equilibrada i saludable, malgrat el que diguin alguns membres del govern de coalició."

El sector assegura que ha fet un esforç d'eficiència i contenció en el marge de beneficis:

"Reconeixem un increment important del preu dels aliments, però són més baixos que els increments de costos de producció suportats."

Uns 400 professionals participen en el congrés del sector, que es fa a la Llotja de Lleida.

L'afectació sobre la salut

L'impacte sobre la salut d'aquesta tendència cap als plats preparats depèn d'on partim, com deia a Catalunya Ràdio Elena Roura, nutricionista i directora científica de la Fundació Alícia:

"Si menjàvem poca carn i no seguim una alimentació equilibrada podria tenir un impacte gran.

Si en menjàvem molta, és millor consumir-ne menys i de qualitat, i apostar per més proteïna vegetal com els llegums".

Roura advertia tanmateix que hi ha un problema de fons més gran:

"El problema principal és que no mengem prou verdura i fruita. I aquí increment de preus hi té molt a veure. 

Actualment només el 40% dels infants i joves segueixen un patró correcte d'adherir-se a una dieta mediterrània. I si no ho fan els infants, no ho fan els pares. Hi ha un problema greu en aquest sentit".

Per Roura falta una cultura gastronòmica per ajudar i educar els més joves sobre com nodrir-se, si bé advertia que no es pot carregar en l'escola tots els dèficits de la societat.

 
ARXIVAT A:
Consum
Anar al contingut