Els caragols de l'Aplec d'aquest any hauran de venir de més lluny i seran més cars
Catalunya al dia

Menys caragols d'aquí i més cars

La 42a edició de l'Aplec arriba amb limitacions en el consum d'aigua i amb més dificultats per trobar caragols per la falta de pluges

Actualitzat

Aquest any, la 42a edició de l'Aplec del Caragol estarà marcada per la sequera. I és que la tradicional festa gastronòmica arriba amb limitacions en el consum d'aigua i amb més dificultats per trobar caragols per la falta de pluges.

La previsió és consumir-ne 14 tones, però hauran de venir de més lluny i seran més cars, tal com explica Ferran Pèrdrix, president de la Federació de Colles:

"Hi ha menys caragol autòcton perquè no ha plogut. I el caragol de granja quan no hi ha caragol autòcton silvestre, puja de preu. Amb la qual cosa, ens hem trobat que hem hagut d'anar a buscar caragol més a fora que altres anys i el preu ha pujat per la falta d'oferta". 

Uns caragols que arribaran de la Rioja i del País Valencià, però també del nord d'Àfrica o de l'Europa de l'est.

D'altra banda, també s'ha demanat a les colles que facin un ús racional de l'aigua tenint en compte el context de sequera actual. En aquest sentit, no hi haurà inflables infantils amb aigua ni piscines a les penyes.

En aquesta edició, està previst que es mengin 14 tones de caragols

L'aplec més multitudinari

Tot i el context de sequera, enguany es donarà el tret de sortida a l'edició més multitudinària de l'Aplec, que arribarà a la xifra rècord de 116 colles i 14.500 penyistes.

La Paeria ha adequat una zona del recinte dels Camps Elisis que fins ara no s'utilitzava i es passarà de les 107 colles a 116. De manera que es podran encabir les nou que estaven en llista d'espera. Segons Pèrdrix, l'ampliació arriba després d'anys de reivindicacions:

"Es va fer una ampliació fa 4 o 5 anys que ens va permetre encabir unes quantes colles noves,  5 o 6, però un plantejament com aquest de dur a una zona nova tota la instal·lació per poder fer una ampliació d'aquesta magnitud feia anys que la demanàvem". 

Aquest any, l'Aplec tindrà 116 colles, 9 més que l'any passat

L'àrea d'ampliació s'ha ofert inicialment a les colles actuals per si volen créixer i, un cop s'hagin recol·locat, les que estan en llista d'espera ocuparan l'espai disponible que es generi.

Amb tot, aquest any l'Aplec s'ha endarrerit una setmana per no coincidir amb les eleccions. Es celebrarà del 2 al 4 de juny, però a partir del 29 de maig es faran els actes de la setmana cultural, que inclou la concessió de premis.

S'espera recuperar els 200.000 visitants i Lo Caragolasso, l'espectacle que dona el tret de sortida a aquesta festa gastronòmica, tindrà com a convidat el futbolista de Linyola Bojan Krkić.

 
Anar al contingut