Menjar pa podria ser beneficiós per a persones que tenen la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa
Menjar pa podria ser beneficiós per a persones que tenen la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa
Catalunya al dia

Menjar pa, beneficiós per a persones amb malalties intestinals?

Investigadors de l'Hospital Josep Trueta han comparat els bacteris i llevats de masses del pa i han fet noves troballes sobre la dinàmica bacteriana

Actualitzat
TEMA:
Alimentació

El grup de Malalties Digestives i Microbiota de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta ha detectat un efecte prebiòtic en el pa, elaborat seguint uns processos concrets, que seria potencialment aplicable a pacients amb alguna malaltia inflamatòria intestinal

Actualment no hi ha dubte sobre l'impacte de la microbiota intestinal en les malalties inflamatòries intestinals, com són la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Els prebiòtics són aliments que estimulen de forma selectiva el creixement de microorganismes i que tenen un benefici per a la salut. 

Pla general de l'Imma Torrecillas, malalta de crohn, mentre consulta l'aplicaicó 'No puc esperar' per saber quins lavabos té disponibles més a prop. Imatge publicada el 14 de novembre del 2020. (Horit
El pa, fet seguint uns prpcessos concrets, podria beneficiar persones amb malalties com la de Crohn

Com s'ha fet l'estudi i què demostra

Marc Llirós, investigador de L'IDIBGI i coautor de l'estudi, detalla com s'ha fet: 

"És un estudi preliminar, en assaig al laboratori. S'ha fet agafant les femtes de diverses persones amb diverses malalties i s'hi ha afegit pa digerit al laboratori. I el que hem vist és que hi ha un augment dels àcids grassos de cadena curta i una major diversitat i riquesa dels bacteris presents."

Aquests resultats indicarien un efecte prebiòtic del pa que ajudaria a restaurar l'equilibri de la microbiota, i, en conseqüència, contribuiria a modular l'estat d'inflamació intestinal d'aquests pacients. Una troballa que va més enllà, segons Marc Llirós: 

"Alhora, aquest estudi aporta noves troballes sobre la dinàmica dels microorganismes al llarg de l'elaboració de pans amb diferents composicions i tractaments."

Dues barres de pa
Dues barres de pa, aliment que podria ser beneficiós per a persones amb malalties intestinals (IDIBGI)

Menjar pa no és una alternativa al tractament

Els investigadors remarquen que el pa no és una alternativa a la medicació o un tractament. Aleix Lluansí, estudiant de doctorat del mateix grup de recerca de l'IDIBGI i un dels autors del treball:

"No hem de perdre de vista que l'objectiu del treball presentat, tot i englobar-se en un estudi avaluador del potencial prebiòtic del pa, no és utilitzar el pa com a remei o tractament sinó evidenciar-ne l'efecte beneficiós."

L'estudi s'ha publicat a la revista "Frontiers" i forma part d'un projecte del Ministeri d'Economia, impulsat conjuntament pels centres de recerca IDIBGI i IMIM, i les empreses GoodGut i Elias Boulanger S. L.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut