Els investigadors fan servir detectors de metalls per trobar les restes
Catalunya al dia

L'última gran victòria carlina a Catalunya, al descobert

Una investigació arqueològica vinculada a la Universitat del País Basc busca restes de la batalla del Toix, que va tenir lloc el 1874 a la Garrotxa

Actualitzat

Com eren les batalles entre els carlins i els liberals a Catalunya? Els moviments de les columnes eren diferents dels combats que hi havia a Navarra i el País Basc?

És el que estudia un equip d'investigadors, vinculat a la Universitat del País Basc i la Universitat de Barcelona, que s'ha fixat en l'última gran victòria carlina a Catalunya: la batalla del Toix.

Giny trobat a la zona de la batalla del Toix (Gorka Martín)

Un indret d'accés difícil

El camp de batalla es troba als peus de la serra del Toix, a l'Alta Garrotxa, un indret ubicat prop de la Vall del Bac, al municipi de Montagut i Oix. En aquest punt, l'exèrcit carlí encapçalat per Francesc Savalls va fer una emboscada a les columnes liberals liderades pel general Ramon Nouvilas, el març del 1874.

Malgrat que estaven en minoria, els carlins van derrotar el bàndol rival en una lluita en què van participar més de 4.000 soldats i van morir 200 persones.

Els homes de Savalls van fer 1.500 presoners liberals, i gràcies a la victòria van aconseguir que Olot caigués a les seves mans.

Una excavació diferent

L'objectiu de l'estudi és trobar restes de la batalla, geolocalitzar cada troballa i determinar així quins van ser els moviments. Gorka Martín, investigador predoctoral de la Universitat del País Basc, n'és el director.

"Així, després podem fer els mapes de dispersió per aclarir què va passar a cadascun dels llocs de batalla de les guerres carlines."

Per aconseguir-ho, fan servir detectors de metalls, i posteriorment excaven els punts senyalats. Per l'equip d'investigació, és sorprenent el bon estat de preservació del camp de batalla.

L'equip d'investigadors excava l'indret (Gorka Martín)

Què passa amb els objectes trobats?

De moment, s'han trobat 300 elements, com bales, cartutxeres, casquets o elements d'indumentària de l'època. L'objectiu dels investigadors és donar les troballes a l'Ajuntament de Montagut i Oix, perquè han simplificat els tràmits d'excavació.

De totes maneres, qui té l'última paraula és la Generalitat de Catalunya, que ha de determinar què passarà amb els objectes recuperats.

Els investigadors netegen els elements trobats (Gorka Martín)

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut