Rupià, un altre poble sense fleca
L'entrada a la fleca Can Dalmau de Rupià
Catalunya al dia

L'última coca dolça: Rupià també es queda sense forn

Tanca la fleca de Can Dalmau de Rupià, al Baix Empordà, que va començar a funcionar el 1878

Actualitzat
TEMA:
Comerç

Mentre a les grans ciutats les fleques es reprodueixen com bolets, als pobles petits, els forns de pa tanquen per falta de relleu generacional i la manca de convenciment dels propietaris a llogar els locals a nouvinguts.

Aquests és el cas de la fleca Can Dalmau de Rupià, al Baix Empordà, que, amb 140 anys d'història, avui ha fet l'última fornada.

Rupià, un altre poble sense fleca
Un client espera poder entrar a la fleca Can Dalmau de Rupià (Albert Requena López)

El forner Josep Maria Dalmau, que es va criar a l'obrador que el seu besavi va posar en marxa el 1878, reconeix que, tot i tenir propostes per llogar el forn, no l'han convençut.

"Sí que n'he tingut d'ofertes, però en el fons no tenia intencions d'arrendar-ho. Ja no m'ha vingut bé d'arrendar-ho. De Lleida, fins i tot n''han vingut. Una noia que era infermera i el seu germà feia de flequer estaven convençuts de venir a viure aquí i fer un canvi de vida, però ja dic... no." 

Avui, sabent que era l'últim dia de tenir la fleca oberta, en Josep Maria ha fet una fornada especial.

"Bé, he fet el de sempre. N'he fet més, això sí, però els mateixos productes de sempre i que tenia encarregats. La coca dolça que és la tradicional, això clar. Els dies de cada dia normalment en fas una o dues, però avui n'he fet deu o dotze, perquè les tenia encarregades."

Rupià, un altre poble sense fleca
Els clients valoraven els productes del forn de llenya (Albert Requena López)

Ara diu que no sap què farà amb el local, on moltes peces, començant pel forn de llenya, es poden considerar de museu.

"Jo, per mi, mira, el forn a terra i arreglar-ho per fer-hi una vivenda, però em diuen 'no tiris el forn a terra'. Tants n'hi ha que ho han fet. Le gent et diu això fa 140 anys, 140 anys i què? Què son 140 anys davant una eternitat? No són res!"

Els clients i veïns assumeixen el tancament resignats.

La majoria de clients, molts vinguts de poblacions de fora i veïns de Rupià, entenen que Josep Maria Dalmau té dret i edat de jubilar-se, però lamenten que el forn no tingui continuïtat. Alguns s'afanyaven a buscar productes de l'última fornada.

  "Vaig a buscar una coca dolça de Rupià per a la meva filla de 4 anys. La congelaré i la guardaré per al cap de setmana perquè serà l'última, quan la mainada d'aquí Rupià tots han crescut menjant aquesta coca."

La Gema expressava la seva pena per aquesta falta de relleu.

"Fa 11 anys que som clients del forn i ara ens fa molta pena que tanquin per falta de continuïtat. L'alternativa que tindrem serà anar a comprar el pa aquí a La Botigueta, que porten pa de Gualta i serà el nostre pla B."

Ara, a Rupià, un poble amb 270 habitants, només hi haurà La Botigueta, un comerç que fa la funció de supermercat i on fins i tot pots trobar la premsa del dia, i la carnisseria Ferran, on elaboren els seus propis embotits.

ARXIVAT A:
Comerç
Anar al contingut