Les cooperatives confirmen que hauran d'apujar el preu de l'oli. Asseguren que s'hi veuen abocades per l'increment de costos de producció i els estralls causats per la sequera i les fortes calorades de l'estiu, que minvaran força la collita de l'oliva. Tot i que fins ara havien intentat contenir preus, el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, confirma que repercutiran en el consumidor una part de l'encariment de l'electricitat, del combustible i del material amb què envasen l'oli:  "Segons el que hem parlat amb les cooperatives de la denominació d'origen protegida, el preu s'apujarà de forma moderada per no espantar la clientela. En cap cas cobrirem totes les pujades que hem tingut i bona part l'haurem d'assumir nosaltres." Segons Dalmau, la garrafa d'oli de 5 litres, que ara costa uns 25 euros, podria passar a costar-ne 27 o 28. Amb tot, l'import exacte l'acabarà decidint cada cooperativa. Les cooperatives preveuen apujar el preu de l'oli d'oliva perquè els costos de producció s'han enfilat molt (ACN/Mariona Puig) L'any passat, la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques ja va apujar la garrafa de cinc litres fins als 27 euros. Un dels seus responsables, Francesc Vilanova, admet que enguany segurament l'hauran d'apujar una mica més: "L'increment de preu no és per generar un benefici més gran, sinó per garantir que puguem seguir fent oli l'any que ve. Si el pagès no pot viure, els costos se'l mengen i ha de deixar de conrear les terres, l'any que ve no produirà." Amb tot, segons les cooperatives, la demanda dels consumidors està garantida i no hem de patir per falta d'oli. El que sacrificaran, expliquen, són algunes exportacions a l'engròs i l'obertura de nous mercats a l'estranger. L'oli del primer raig, com aquest de la Cooperativa d'Alcanó, és el primer de la temporada (ACN/Salvador Miret) El que sí que podríem notar és que veiem més ampolles i garrafes d'oli de plàstic, i cada cop menys d'alumini i de vidre. El motiu és que la disponibilitat i el preu del plàstic són molt més estables que en el cas dels altres productes. Menys olives però de bona qualitat Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la producció d'oli d'oliva a Catalunya es quedarà sobre les 19.000 tones, un 52% menys que l'any passat, per la sequera i les calorades de l'estiu, sumades als danys provocats per un fong. Les previsions apunten que a la demarcació de Lleida la davallada serà d'un 36% i passarà de 10.200 tones a 6.500. La disminució encara serà més acusada al Camp de Tarragona i l'Ebre, on la producció passarà de 27.800 tones a 11.000, un 60% menys. La previsió és que la producció d'oli d'oliva es quedi en les 19.000 tones a Catalunya el 2022, la meitat que la campanya passada (ACN/Salvador Miret) La collita es reduirà també a la resta de l'Estat i, de fet, la producció mundial es preveu que caigui un 11%. Amb tot, el responsable del sector de l'oli d'Unió de Pagesos, Jordi Pascual, apunta que la qualitat no se'n ressentirà. "La qualitat crec que serà molt bona perquè no hem tingut atacs de mosca gràcies a la calor i s'han pogut fer tractaments, tant en fitosanitari com en ecològic." Algunes cooperatives del Segrià i les Garrigues ja han començat la campanya de recol·lecció d'oliva arbequina en verd, però el gruix de la collita arrencarà entre finals d'octubre i principis de novembre.