L'oli "elegant i rodó" de la DO Siurana comença a rajar
Aquest any es preveu aconseguir gairebé 6,5 milions de quilos d'oli (Montse Jené)
Catalunya al dia

L'oli "elegant i rodó" de la DO Siurana comença a rajar

La collita 2021-2022, que acaba de començar, serà excel·lent, amb gairebé 6 milions i mig de quilos d'oli d'oliva verge extra

Actualitzat

L'oli de la Denominació d'Origen Protegida Siurana ja ha començat a rajar. Les olives arbequines estan en el punt òptim de maduració per començar el premsat en les 7 comarques que pertanyen a la DOP.

Segons els experts, l'oli de la DO Siurana és "equilibrat" (Montse Jené)

Aquest dimarts s'ha presentat a Albinyana, al Baix Penedès, la collita 2021-2022, que es preveu excel·lent: es colliran aproximadament 6,4 milions de quilos d'oli extra verge.

Una producció que se situa molt per sobre de la collita de l'any passat, que va ser de 3,8 milions de quilos i per sobre també de la mitjana, de 5,5 milions de quilos per any. Toni Galcerán, president de la DOP: 

"Serà una molt bona collita, estem contents, produïrem un 65% aproximadament més que l'any passat, que va ser un any més aviat fluix. Ja ho té això la collita de l'oliva i de l'oli, són molt alternants, i després d'una collita no tan bona com l'any passat, vindrà aquesta, que serà excel·lent."

Galceran afegeix, sobre el gust de l'oli:

"Veiem que és un oli equilibrat, com no podia ser d'una altra manera amb la varietat arbequina que dóna aquests olis. Equilibrat vol dir que dins dels atributs positius que té l'oli, que són el dolç, el picant , l'amarg, l'afruitat... No estan cap d'ells molt disparat, molt per damunt dels altres."

L'oli de la DOP Siurana es produeix a l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Priorat.

Un gust "molt complex"

El paladar expert d'Àngels Calvo, cap del panell de tast d'olis verges de Catalunya, explica el gust d'aquest oli nou, acabat de premsar, que surt dels dos milions d'oliveres que té la DOP Siurana: 

"És un oli d'un afruitat mitjà, molt complex, amb aromes verdes i madures, aromes que ens recorden l'ametlla, el tomàquet, el plàtan, l'anís, el fonoll... i té una entrada suau, dolça; en boca és lleugerament amarg, amb un picant una mica més intens i persistent, una persistència molt agradable, que fa que sigui bastant harmònic, un oli elegant i rodó."

La collita continuarà fins a finals d'any (Montse Jené)

Per cinquena vegada, la presentació de la nova collita la fa un ambaixador escollit per la DOP. Aquest any ha estat la periodista Montse Llussà, successora de l'esportista Núria Picas, el periodista Xavier Grasset, l'actriu Agnès Busquets i el doctor Bonaventura Clotet. 

La collita continuarà fins a final d'any i una part, el 15%, s'exportarà a l'estranger, a quatre continents, segons Toni Galceran.

 

Anar al contingut