Llums que salven ocells
Els llums, ja col·locats
Catalunya al dia

Llums que salven ocells de morir electrocutats

Endesa col·loca amb drons uns dispositius amb franges de color al cablejat elèctric per espantar les aus i evitar que xoquin amb les línies elèctriques

TEMA:
Medi ambient

Al parc natural del Garraf, hi ha 450 metres de cablejat elèctric per sobre d'una de les pedreres més pròximes a les Botigues de Sitges. Està subjectat per dues torres d'alta tensió a banda i banda. Aquí els ocells sovint no veuen els cables elèctrics i hi acaben impactant.

Per evitar-ho, els tècnics de la companyia elèctrica enlairen un dron que porta agafada una placa rectangular i giratòria de plàstic amb unes franges de color molt brillant.

Llums que salven ocells
Un dron, portant un dels llums (Montse Jené / Catalunya Ràdio)

El tècnic de línies d'alta tensió d'Endesa Jesús Escudero supervisa que les peces es vagin col·locant cada 20 metres de cable. El seu reflex enviarà una alerta a l'ocell perquè voli per sobre o per sota dels fils.

"El fet que sigui una pedrera amb molta alçada, pot fer aixecar pols, i la llum, amb la incidència del fons marí, en determinats moments del dia fa uns reflexos que a les aus no els acaben de ser còmodes a l'hora de fer el seu vol."

El dispositiu té unes franges grogues i taronges, amb capacitat reflectora de dia, com si fos un mirall, i fins i tot de nit. Durant les hores del capvespre i la nit emet una llum ultraviolada gràcies a un material luminescent, només visible per a les aus en condicions de poca lluny i boira, que impedeix que s'acostin a més de 7,5 metres del cable.

L'objectiu és augmentar la visibilitat de la línia en el seu entorn. Les aus que hi volen ho tenen més fàcil per veure-la i per evitar aquest punt.

Llums que salven ocells
Preparant el dron (Montse Jené / Catalunya Ràdio)

Endesa ha decidit utilitzar drons per les condicions difícils del terreny. La pedrera és un gran forat excavat a la muntanya, que impedeix l'accés dels tècnics i els obligaria a haver de lliscar pel cablejat, amb el risc que suposa

El mètode alternatiu seria sortir amb un carro amb rodes que s'ajusten al cable, amb sistemes de seguretat redundants, i anar-los posant manualment. És molt més arriscat i és molt més pesat.

Per fer-ho, simplement se li col·loca la placa al dron, amb un sistema de pinça, se'l fa volar i quan arriba al punt del cable que s'ha fixat com a objectiu, el deixa allà posat, com si fos una agulla d'estendre. El sistema ha funcionat i es continuarà al mes de juny amb les dues línies de mitjana tensió paral·leles.

Llums que salven ocells
El tècnic del dron, amb les línies elèctriques de fons (Montse Jené / Catalunya Ràdio)

Aquesta actuació, que s'emmarca dins del Pla Avifauna de la companyia, amb la col·laboració de la Generalitat, en una línia d'alta tensió i dues de mitja tensió del Garraf, permetrà salvar exemplars d'espècies protegides com ara l'àliga cuabarrada.

 
ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut