Oblida l'avió: fer el turista per Lleida està de moda
Les cases rurals de Lleida, uns dels destins preferits del turisme de proximitat (ACN/Laura Cortés)
Catalunya al dia

Lleida està de moda: més turistes que abans de la pandèmia

Satisfacció del sector turístic del Pirineu i la plana de Lleida, que bat el rècord de visitants aquest estiu i supera les xifres del 2019

Actualitzat

Després d'un any i mig marcat per les restriccions i els confinaments, el sector mira el futur amb optimisme. Aquest estiu, hi ha hagut a Lleida un 8% més de pernoctacions que el 2019, que ja va ser un any de rècord, i un 44% més que el 2020, en què el turisme va caure per la irrupció de la Covid-19.

Durant les vacances d'estiu, el sector turístic de Lleida va registrar prop de 550.000 viatgers i més d'1 milió i mig de pernoctacions. La majoria, el 60%, van ser al Pirineu, però a la plana també van créixer.

Pugen les pernoctacions a les cases de pagès i els càmpings

Totes les opcions turístiques es donen per satisfetes, però el turisme rural és el que ha crescut més. Hi ha hagut prop de 130.000 pernoctacions, un 47% més que el 2019. I no totes han estat d'hostes procedents de l'àrea de Barcelona, explica Jaume Ramon, de l'Associació de Cases Rurals:

"Ens ha vingut gent no només de l'àrea metropolitana sinó també de zones més properes, de gent que viu a l'entorn. En canvi n'hi ha hagut molt poca de la resta de l'estat o de l'estranger."

També els càmpings han registrat el millor resultat de tots els temps, amb més de 600.000 pernoctacions, un 41% més que el 2019.

Oblida l'avió: fer el turista per Lleida està de moda
Els càmpings volen que els visitants repeteixin (ACN/Marta Lluvich)

Ara, el sector, explica Cel Feliu, presidenta de l'Associació de Càmpings, s'ha marcat el repte de fidelitzar els clients que aquest estiu han descobert els atractius de passar les vacances en una d'aquestes instal·lacions de la demarcació de Lleida.

"Després de la pandèmia hi ha molta gent que ja no surt a l'estranger i es queda a fer turisme nacional. Aquest estiu, molta gent que no havia trepitjat mai un càmping ha descobert aquest món, que els era desconegut."

Les estades també han crescut en els apartaments turístics: un 17% més. Els hotels, en canvi, no han recuperat les xifres del 2019 i han perdut 8 punts, però sí que han incrementat els hostes respecte al 2020 en un 44%, amb prop de 750.000 pernoctacions.

Més clients de proximitat

Els turistes que han visitat el Pirineu i la plana de Lleida han estat majoritàriament de proximitat. De fora n'hi ha hagut pocs, però s'observa una certa recuperació de visitants estrangers, que aquest any han estat un de cada deu, una xifra que dobla la de l'any passat, però encara lluny del 2019, que van ser un 18%.

Oblida l'avió: fer el turista per Lleida està de moda
Molts catalans trien el Pirineu per les vacances (ACN/Albert Lijarcio)

Aquest boom del turisme a les terres de Lleida encara podria ser més gran si s'acaben fent els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 al Pirineu. El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, creu que aquest esdeveniment serviria per millorar les comunicacions de la zona.

"Ara hi ha molt poca infraestructura i tot es fa lluny. Els Jocs Olímpics podrien ser un suport a totes aquestes terres, que són les més despoblades de tot Catalunya."

En general, la campanya ha superat les expectatives que hi havia, apunta Rosa Pujol, vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

"Plena satisfacció comparant els resultats del mateix període del 2020 i el 2019. I el més important: tant a les comarques de la plana com al Pirineu."

I l'optimisme segueix cap amunt. Pel pont de la Puríssima, l'ocupació ja és molt elevada i ja hi ha allotjaments que no tenen una plaça lliure fins per Nadal.

 

 
Anar al contingut