El CiviCar de la Guàrdia Urbana de Lleida permet als agents denunciar vehicles mal aparcats sense baixar del cotxe patrulla
Catalunya al dia

Lleida declara la guerra a les dobles files

El vehicle de la Guàrdia Urbana especialitzat a enxampar cotxes mal aparcats denuncia una mitjana de set infraccions diàries

Actualitzat

Des del maig del 2021, la Guàrdia Urbana de Lleida compta amb un cotxe patrulla especialitzat a enxampar i sancionar amb multes de fins a 200 euros els vehicles aparcats en doble fila o en llocs prohibits.

És el CiviCar, un vehicle equipat amb càmeres que permet llegir les matrícules i tramitar les denúncies de forma gairebé automàtica. En un any i mig ha enxampat 5.000 infractors

El CiviCar de la Guàrdia Urbana de Lleida recorre els carrers de la ciutat durant unes quatre hores al dia (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

El 2022 en van ser 2.800, la qual cosa equival a una mitjana de set al dia. Sobretot, per aparcar en doble fila, però també pels motius que apunta el sotinspector de la divisió de trànsit del cos policial, Antoni Salvador.

"Pràcticament el 50% de les denúncies són per aparcar en doble fila, que és la infracció més habitual. Però també en tenim per estacionar en una càrrega i descàrrega, un pas de vianants, voreres o al carril bici."

Al sostre del vehicle hi ha instal·lades quatre càmeres que es complementen amb un terminal informàtic controlat per un agent, dins del cotxe policial, que rep la informació de les matrícules captades.

Un agent de la Guàrdia Urbana comprova les imatges preses pel CiviCar i valida les multes als vehicles mal aparcats (ACN)

El dispositiu també és capaç de donar informació sobre l'estat d'un vehicle, com ara si ha passat la ITV o té l'assegurança en vigor, només fotografiant la matrícula.

El sistema dissuadeix de les conductes incíviques

La Guàrdia Urbana insisteix que el CiviCar no té un afany recaptatori i es fa servir com n complement a les patrulles. De fet, el vehicle no té un horari ni unes rutes preestablertes, i s'activa en funció de les necessitats, però sí que està tenint un efecte dissuasori.

"La valoració és positiva perquè als punts on hem incidit més amb aquest vehicle hi hem notat una millora i una disminució de les infraccions".

El CiviCar se centra, especialment, en aquelles vies cèntriques on hi ha molts comerços, oficines, restaurants o escoles, com ara els carrers Bisbe Ruano, Segòvia, Cristòfol de Boleda, Comerç o Rambla de Ferran. 

La Guàrdia Urbana de Lleida compta amb un cotxe policial especialitzat a enxampar vehicles mal aparcats (ACN)

Les multes, de fins a 200 euros, arriben per sorpresa. I és que, com en el cas dels radars de velocitat o els controls semafòrics, els agents no n'informen presencialment els conductors, sinó que les sancions es notifiquen per correu al cap d'uns dies.

De moment, la Guàrdia Urbana de Lleida no preveu equipar més vehicles amb aquest sistema de càmeres intel·ligents. Amb tot, el cos apunta que el que té també el fa servir als controls d'alcoholèmia i de drogues per llegir les matrícules dels vehicles interceptats.

Pla mitjà d'un agent de la Guàrdia Urbana mirant el paper justificant de mobilitat d'un conductor a un control a la N-230 direcció Lleida, el 30 d'octubre de 2020. (Horitzontal)
La Guàrdia Urbana de Lleida compta amb uns 250 efectius el gener del 2023 (ACN)

Preocupació pels conductors beguts i drogats

En aquesta línia, el sotinspector Antoni Salvador alerta que el nombre de conductors que circulen sota els efectes de l'alcohol i/o les drogues encara és força elevat. Aquestes pràctiques, recorda, es van disparar després dels confinaments, i no han baixat gaire.

"Continuem amb dades molt elevades d'alcoholèmies i conductors drogats. En l'últim control, dels 163 conductors aturats vam denunciar-ne onze per la via administrativa i dos per la via penal. Són dades que haurien de baixar."

També preocupen els problemes de convivència amb els patinetsl'excés de velocitat dels vehicles. I és que del total de vehicles controlats pels radars mòbils de la Guàrdia Urbana de Lleida, aproximadament un 6% circulen més de pressa del permès.

La Guàrdia Urbana està preocupada pels conductors beguts i drogats, i també perquè un 6% dels vehicles que controla van més ràpid del permès (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

On corren més és als carrers limitats a 30 km/h, que són la immensa majoria. Al gener, per exemple, van denunciar 190 dels 2.289 vehicles controlats en aquestes vies, els quals circulaven a una mitjana de 38,6 km/h. 

A  Lleida es van tramitar un total de 43.000 expedients de trànsit l'any passat, que inclouen les infraccions de velocitat, els aparcaments indeguts, la conducció sense carnet, les multes de la zona blava, o els vehicles que circulen sense l'assegurança o la ITV en regla.
 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut