Les màquines treballen a la cua de l'embassament
Catalunya al dia

Llacunes mortals per als peixos de Rialb

El baix nivell de l'aigua ha fet aflorar petites basses on els animals es queden atrapats

Pere Joan Àlvarez Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Rialb està al 36% de la seva capacitat, mentre que ara fa un any el nivell era del 60%. L'embassament té una capacitat d'uns 400 hectòmetres cúbics i ara mateix n'hi ha 145. La sequera no afecta la campanya de reg, que s'ha pogut fer fins ara amb normalitat i que ja s'està acabant.

Ara bé, el descens del nivell de l'aigua per la sequera fa que quedin petites llacunes aïllades on els peixos es queden atrapats i poden ofegar-se.

És per això que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) està treballant-hi per afavorir la circulació de l'aigua, com ha explicat Jaume Esteve, de la CHE a les comarques de Lleida.

"Els treballs consisteixen a obrir rases, treure l'obra de construcció perquè hi hagi continuïtat amb l'embassament, que l'aigua quan vagi baixant no es trobi cap impediment."

"L'objectiu és obrir passos des de les basses cap al pantà per evitar que els peixos quedin entollats, que es puguin bellugar lliurement i que no quedin atrapats i morin. Algun any els hem hagut de treure manualment."

 

Els peixos poden quedar atrapats en petites basses i morir ofegats.

Les llacunes han aparegut majoritàriament a la zona de Castellnou de Bassella, al costat de l'antiga carretera C-1313, negada ara per l'aigua de l'embassament. Esteve explica l'origen d'aquestes basses.

"Són basses que es van originar per l'extracció d'àrids a la cua de l'embassament quan es va construir."

Els treballs que hi fa la CHE es prolongaran diverses setmanes.

 

 
ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut