L'exèrcit pot perdre les vacances pagades a Llavaneres
Catalunya al dia

L'exèrcit pot perdre les vacances pagades a Llavaneres

El doctor Ricardo Martí va fer donació de la finca al municipi l'any 1936, però després de la Guerra Civil la va deixar a l'exèrcit

Actualitzat

Al passeig de la Riera 1 de Sant Andreu de Llavaneres, al Maresme, hi ha una finca senyorial que al poble tothom coneix com "la torre del capità general".

Havia estat domicili del doctor Ricardo Martí, un home sense hereus que l'any 1936 va fer donació de la casa a l'Ajuntament perquè hi instal·lessin l'escola municipal que tanta falta feia.

El jardí que hi ha davant l'entrada principal de la torre (Catalunya Ràdio / Marta Bellés )

El propietari va fer efectiva la donació de la casa el 17 d'agost del 1936, com es pot comprovar a l'escriptura que es conserva a l'arxiu municipal. Lluís Albertí, arxiver: 

"Jo sabia que el document era aquí, però en un primer moment no hi vaig donar més importància. Sí que havia sentit la gent gran del poble que deia que la casa l'havien cedida per fer-hi una escola."

Fa poc més d'un any, parlant de la casa amb l'alcalde, Nani Mora, van decidir investigar el tema i van trobar molts altres documents que avalen la propietat municipal, com explica l'alcalde:

"Hem trobat la subvenció del 50% del cost de les obres que finançava la Generalitat per convertir la casa en escola, la transmissió de béns patrimonials que va pagar l'Ajuntament i les factures de tots els industrials que hi van estar treballant."

L'alcalde i l'arxiver revisen l'escriptura de la donació a l'Ajuntament (Ajuntament i arxiu municipal)

La segona donació del doctor Martí

Buscant els documents van trobar que l'any 1940 el propietari de la torre decideix deixar-la ara a l'exèrcit. Al poble expliquen que el doctor simpatitzava amb el franquisme i que, possiblement per les pressions, un cop Franco va guanyar la Guerra Civil, va voler canviar de beneficiari.

L'alcalde no en té cap dubte: 

"Quan ja has fet la donació d'una propietat no la pots tornar a cedir i, a més, a la nostra escriptura posa que la donació és pura, perfecta i irrevocable. Amb la primera donació la finca va passar a ser patrimoni municipal.

El 1947, l'alcalde franquista, Joaquim Vives, ja va demanar a l'exèrcit que cedís la casa per fer-hi una escola. Fins i tot van enviar cartes al general Franco i a diferents comandaments, però no van rebre mai una resposta."

Imatge frontal de la casa. Al poble l'anomenen "la torre del tinent general" (arxiu municipal Sant Andreu de Llavaneres)

Vacances pagades  

A partir dels anys seixanta la casa l'ocupen joves que fan el servei militar i que s'encarreguen del manteniment. Coincideix amb el fet que l'exèrcit la comença a utilitzar com a finca d'estiueig dels alts comandaments a Catalunya:

"Ara el manteniment el fan empreses externes, i la casa només la fan servir dues o tres setmanes l'any. L'inspector general de l'exèrcit a Catalunya organitza una festa amb música, amb la banda de l'exèrcit, a principis de l'estiu, i després hi passa uns dies amb la família. Hi deu estar encantat, vacances pagades en un entorn fantàstic."

Cròniques de les festes de principi d'estiu a la finca amb la banda de música de l'exèrcit (Web Ministerio de Defensa)

Ofensiva municipal per recuperar la finca

L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres ha engegat diverses actuacions per recuperar la torre:

"Per instal·lar-hi l'escola  de música municipal i per a altres usos educatius i artístics. Al poble ara ja tenim escola però volem que la casa sigui un espai cultural important per al municipi."

Imatge de la torre del doctor Martí l'any 1915 (Arxiu Municipal Sant Andreu de Llavaneres)

La setmana passada Nani Mora es va desplaçar personalment a Madrid per entrar al registre del Ministeri de Defensa tots els documents que demostren la propietat municipal de la torre Martí:

"Ens vam reunir al Senat amb Mirella Cortès, d'ERC, que farà arribar les preguntes a la ministra Margarita Robles,  durant el ple del 15 de novembre. També he demanat una entrevista amb el tinent general Manuel Busquier, el màxim comandament de l'exèrcit a Catalunya."

L'Ajuntament ha lliurat els documents a la Delegació del govern espanyol a Catalunya i a les dependències de l'exèrcit. L'alcalde confia que tornin la propietat voluntàriament i que, si no fos així, haurien d'engegar accions judicials.

L'alcalde va portar personalment la documentació al registre del Senat (Ajuntament i arxiu municipal)

Defensar el patrimoni

L'alcalde es prepara per viatjar a Madrid i assistir al ple que tractarà la seva reclamació. Mentrestant ja pensa com hauran d'actuar quan recuperin la propietat:

"Tindrem feina, perquè haurem de pactar i arribar a acords sobre el que hi ha dins la torre. Tot el que formi part del patrimoni de la casa vetllarem perquè es quedi, perquè és del municipi. Ara les vaixelles, si volen, ja se les poden emportar."

La casa actualment queda amagada darrere una filera de xipresos (Catalunya Ràdio / Marta Bellés )
ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut