Raïms de les vinyes de Calonge (ACN)
Catalunya al dia

Les vinyes de Calonge, un cas únic al món

Un estudi identifica 22 varietats de raïm, algunes desconegudes fins ara, al Baix Empordà

Fèlix Martín Actualitzat

Sorpresa entre els viticultors de Calonge. Els experts han identificat a les seves vinyes onze varietats de raïm fins ara mai vistes. L'estudi, fet a la Universitat de La Rioja, destaca que es tracta d'un cas excepcional, únic al món.

Des de Calonge ja tenien el pressentiment que hi havia varietats de raïm que no existien en altres zones. Lluís Molla, president de la Fundació Remença XXI.

Coneixem moltes varietats a Catalunya i a la Península i aquestes no les veiem enlloc, però era dificil que, avui, amb les DO que han restringit el nombre de varietats, i la forma de treballar la vinya, quedessin varietats desconegudes.

L'investigador de la Universitat de la Rioja Pedro José Balda; l'alcalde de Calonge, Jordi Soler, i el president de la Fundació Remença XXI, Lluís Molla, en una vinya a Calonge (ACN)

L'Ajuntament de Calonge-Sant Antoni i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de la Universitat de Girona van encarregar l'estudi del genoma a l'equip de viticultura de la Universitat de La Rioja. De les 27 prospeccions que han fet han identificat 22 varietats diferents de raïm, i d'aquestes, 11 són desconegudes. El doctor en Enologia de la Universitat de la Rioja, Pedro José Balda, creu que tot això és excepcional i una oportunitat de cara al futur:

 A La Rioja es cultiven 65.000 hectàrees de vinya. Fa 30 anys que estudiem les diferents varietats i en aquest temps només n'hem trobat tres de desconegudes. A la vall de Calonge, amb 160 hectàrees de vinya, ja n'hem identificat onze.

Tenim una major capacitat de resposta davant tot: el tipus de vins, les plagues, o adaptacions de varietats pel canvi climàtic. És molt més interessant i enriquidor cultivar i preservar el major nombre de varietats perquè no sabem a què ens enfrontarem en el futur.

Vinyes de Calonge (Agència Catalana de Notícies )

Els experts conclouen que, si a Calonge han preservat aquestes varietats, és perquè els productors han continuat treballant la terra amb mètodes tradicionals, bàsicament empeltant els ceps amb varietats autòctones diferents. Això dona als vins que produeixen una autenticitat difícil de trobar, com ha explicat un dels grans experts del país: el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca:

 És un cant a la biodiversitat, perquè, a Calonge, hi trobem un caldo de cultiu d'autenticitat, que, sense ser el millor, sí que és molt autèntic i original.

Des de l'Ajuntament de Calonge conclouen que els resultats certifiquen que la zona hauria de ser preservada. La Universitat de Girona i el consistori van crear, l'any 2014, la càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme perquè sigui un centre de referència internacional acadèmic en aquest àmbit.

 
Anar al contingut