Les pantalles i l'obesitat, l'enemic a combatre entre els adolescents
El mal d'esquena crònic afecta més del 21% dels adolescents
Catalunya al dia

Les pantalles i l'obesitat són les causes del mal d'esquena dels adolescents

2 de cada 10 adolescents té dolors crònics a l'esquena, una afectació que pot derivar en trastorns psicològics i problemes de convivènia a la família

Actualitzat

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili ha identificat l'ús abusiu de les pantalles i l'obesitat com els factors que provoquen dolor d'esquena crònic a l'adolescència. Es tracta d'un problema que afecta més del 20% dels adolescente europeus, segons dades de l'última enquesta de l'Organització Mundial de la Salut, OMS.

Les causes

Segons l'estudi, elaborat pel grup de recerca Argos-Càtedra del Dolor Infantil, l'augment del temps dedicat a estar davant la pantalla de l'ordinador, la tauleta o el mòbil, i l'obesitat, estan provocant que el mal d'esquena crònic augmenti cada cop més entre els nens i nenes d'entre 11 i 15 anys.

Les pantalles i l'obesitat, l'enemic a combatre entre els adolescents
El sedentarisme és un dels causants de l'obesitat (CCMA)

L'investigador principal del grup de recerca de la Rovira i Virgili, Jordi Miró, diu a Catalunya Ràdio que les conclusions obren les portes a trobar noves solucions.

"En aquest estudi hem identificat dos factors, però el que és rellevant és que són factors que es poden modificar, i això obre la porta a canvis en els programes de tractament, als possibles programes de prevenció del dolor crònic, perquè sí que sabem que quan el dolor es cronifica és molt difícil que desaparegui."

Efectes en el desevolupament dels joves

L'estudi ha analitzat les dades d'una gran enquesta transversal de l'Organització Mundial de la Salut a més de 400.000 escolars de 27 països europeus entre el 2002 i el 2014. Els resultats indiquen que, en aquest període de temps, el mal d'esquena crònic ha passat d'afectar el 18% dels adolescents a superar el 21%.

Les pantalles i l'obesitat, l'enemic a combatre entre els adolescents
El mal d'esquena crònic pot derivar en problemes psicològics (CCMA)

El mal d'esquena crònic té una prevalença superior als 3 mesos i no desapareix amb els tractaments mèdics habituals. Miró diu que es tracta d'una patologia que pot derivar en problemes psicològics entre els adolescents, com ara ansietat o depressió. Aspectes que poden perjudicar el seu desenvolupament en una època tan sensible.

"Aquests nens estan experimentant dolor de forma recurrent, al llarg del dia, i aquest és un moment molt important del seu desenvolupament. És quan està creant la seva personalitat, com es presenten davant dels altres, i això pot deteriorar qui són, el seu autoconcepte..."

A banda d'això, més enllà dels problemes que això pot generar entre un adolescent, el malestar traspassa a la família, alterant i dificultant la convivència diària.

Les pantalles i l'obesitat, l'enemic a combatre entre els adolescents
El dolor crònic durant l'adolescència pot generar problemes d'autoestima (CCMA)

Propostes de futur

Per aquesta raó, Miró demana a Salut que inclogui els adolescents en el programa d'atenció que està redactant per fer front al dolor crònic que afecta els adults. En aquest sentit, la Generalitat està estudiant ja aquesta possibilitat.

El responsable de l'estudi diu que la propera tardor es faran públics nous resultats de l'enquesta que l'OMS va fer entre el 2014 i el 2018, que també s'estudiaran per mirar de seguir l'evolució d'aquesta tendència i poder adaptar els programes i tractaments a la realitat, i estudiar els factors que es puguin detectar a través de l'anàlisi d'aquestes dades.

 
Anar al contingut