Imatges de fotografies familiars de Jacques Léonard (Arxiu Família Jacques Léonard)
Catalunya al Dia

Les fotografies del Payo Chac es queden a l'Escala

El municipi ha rebut el fons documental del prestigiós fotògraf i cineasta Jacques Léonard, que va viure els últims anys en aquesta població de l'Alt Empordà

RedaccióActualitzat

Jacques Léonard (1909-1994) és conegut sobretot per retratar des de dins la comunitat gitana de Barcelona arran de la seva relació amb Rosario Amaya, cosina de la llegendària "bailaora" Carmen Amaya.

Va viure els últims anys a l'Escala i ara l'Ajuntament i el seu fill, Santi Léonard, han signat un conveni de cessió a l'Arxiu Històric del municipi.

Detall de la fotografia d'una noia de festa (Arxiu Família Jacques Léonard)

Són 20.000 negatius

El fons inclou uns 20.000 negatius i un joc d'exposició de la mostra Barcelona Gitana, amb 67 còpies realitzades a partir dels negatius originals. Es tracta d'un valuós testimoni de la comunitat gitana de Barcelona i del context polític, cultural i social de Catalunya durant els anys del franquisme i la transició i que ara, com assegura l'alcalde de l'Escala, Josep Bofill, s'incorpora al patrimoni de la població:

"El patrimoni immaterial i material que suposa tenir un fons d'aquest tipus és importantíssim per mantenir viva aquesta història de l'ètnia gitana, que va més enllà dels anys que va passar Jacques Léonard aquí retratant figures claus en el món cultural català, com pot ser Dalí."

Fragment de la imatge "Gitana francesa", feta a Tolosa el 1964 (Arxiu Família Jacques Léonard)

El conveni s'ha signat per quatre anys prorrogables per garantir la conservació permanent del fons i poder-lo obrir als investigadors:

"És un acord que aporta aquest fons fotogràfic de Jaques Léonard, una persona importantíssima del segle passat, que va viure moltes experiències arreu del món i que va passar els seus últims anys a l'Escala. D'aquí, aquesta vinculació amb la família."

Fragment de la imatge "El tio Juanito davant la seva barraca", 1970 (Arxiu Família Jacques Léonard)

L'amor d'un burgès i una gitana

Léonard era fill d'una família burgesa de París. Després de viatjar per molts països i treballar en el món del cinema, va arribar el 1952 a Barcelona i es va establir com a fotògraf professional després d'enamorar-se i casar-se amb Rosario Amaya, una relació que va crear moltes reticències a l'època per part de les dues famílies.

Fragment de la fotografia de Rosario Amaya (Fons Jacques Léonard)

Rosario Amaya, cosina de la "bailaora" Carmen Amaya, era una gitana de les barraques de Montjuïc que treballava com a model d'artistes. Aquesta relació sentimental va permetre a Léonard fotografiar la comunitat gitana de Barcelona des de dins i sense límits. Una comunitat que va rebatejar Jacques Léonard amb el sobrenom de "Payo Chac".

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut