La Víbria de Tarragona actuant durant una tanda de lluïment (ACN)
Catalunya al dia

Tornen els castells amb la Festa Major de Santa Tecla

El baríton Àngel Òdena és el pregoner de la festa, que s'allargarà fins al 24 de setembre

Clara Chavarria i Domingo Actualitzat

El pregó dona el tret de sortida a la part més popular i solemne de la festa, com l'ofici de Santa Tecla, a més de les noves tandes de lluïment i de balls parlats.

Uns actes que s'han programat en moments d'incertesa, pendents del PROCICAT, per mirar d'ajustar-los a les mesures de seguretat requerides. És el cas de les tandes de lluïment del seguici o la diada castellera, que finalment es podrà dur a terme el mateix dia de Santa Tecla amb la participació de les quatre colles de la ciutat. Xavier Gonzàlez és tècnic de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona.

"Aquestes no són les festes que ens agradaria fer però, quan hem acabat de dissenyar el programa, hem quedat contents de com ha quedat. És l'esforç de molta gent. Principalment aquells que ho viuen en primera persona: les entitats, les associacions, els artistes..."  

S'han distribuït deu mil invitacions per als diferents actes, que es van esgotar en deu minuts després de rebre seixanta mil sol·licituds.

Després d'un any d'aturada per la Covid-19, tornen al carrer els actes més emotius i els elements més populars com el seguici popular o els castells. L'expectació entre els tarragonins i tarragonines és màxima. N'és una prova el fet que en pocs minuts s'exhaurissin les invitacions per als actes previstos per aquestes festes.

Moment de l'acte de la Crida a la Festa Major (Ajuntament de Tarragona )

El format de les festes encara és lluny del que es feia abans de la pandèmia. Així, el seguici surt al carrer, sí, però dalt d'un escenari ubicat a la plaça de la Font des d'on farà diverses tandes de lluïment. Inés Solé, regidora de Cultura, explica quin és el principal objectiu.

"Aquesta Santa Tecla farà dos anys que el seguici no actua i vam creure que el seu retrobament amb els tarragonins i tarragonines s'havia de fer amb el seguici al complet i amb tots els honors."

L'altra gran cita de les festes és l'actuació de les quatre colles castelleres de la ciutat el 23 de setembre, dia de Santa Tecla, que serà possible després que el PROCICAT hagi donat el vistiplau al protocol.

Les festes de Santa Tecla també passen per altres espais com la plaça de la Pagesia, que és l'escenari dels diferents balls parlats i el parc Saavedra, on l'entitat La Terrasseta celebra el seu desè aniversari amb actuacions musicals i de circ.

Però el centre neuràlgic dels concerts que abans es feien a diversos punts de la ciutat és l'auditori del Camp de Mart, que és escenari dels concerts més destacats de grups com Zoo, Roba Estesa o la Banda Unió Musical de Tarragona.

La Festa Major de Santa Tecla d'enguany és també especial perquè es commemoren els 700 anys de l'arribada les relíquies de la santa a la ciutat i s'han preparat diversos actes que giren entorn d'aquesta efemèride. Unes propostes que s'allargaran fins al setembre de l'any que ve.

Anar al contingut