Catalunya al dia

Pedro Sánchez deixa sol Lambán i fa confiança al COE

Lambán havia acusat el Comitè Olímpic Espanyol d'haver claudicat davant Catalunya en la candidatura pels Jocs d'Hivern 2030 i demanava al president espanyol que hi intervingués, però l'executiu ho ha descartat

Pere Joan Álvarez, Marc Vidal, Pau RoviraActualitzat

El govern espanyol respon al president de l'Aragó, Javier Lambán, que només el COE és el responsable de la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern.

Lambán havia demanat a Pedro Sánchez que hi intervingués, per evitar que el projecte descarrilés, però aquest migdia la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, ho ha descartat.

"Nosaltres treballem amb el COE per aconseguir una candidatura guanyadora. Aquesta és la voluntat del govern, que sigui guanyadora, i la responsabilitat d'això recau en el COE. Nosaltres hi tenim una actitud col·laboradora, i esperem que també la tinguin la resta d'administracions implicades."

S'espera que el COE faci pública aquesta mateixa setmana la seva proposta de candidatura, després que ahir donés per trencades les negociacions amb el govern de l'Aragó.

Reunió entre Javier Lambán, president de l'Aragó, i Alejandro Blanco, president del COE

Reivindicacions de l'Aragó

El president d'Aragó, Javier Lambán, havia acusat el Comitè Olímpic Espanyol de cedir i d'acceptar la proposta del govern català que, segons deia, relega el Pirineu aragonès a proves menors, i havia criticat que el projecte manté "les desigualtats i els desequilibris".

Lambán havia demanat la intervenció de Pedro Sánchez, per evitar que, a parer seu, el projecte de candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern 2030 descarrilés.

Unes declaracions que es feien l'endemà que el Comitè Olímpic Espanyol donés per trencades les negociacions amb Aragó.

L'Aragó ha trencat les negociacions amb Catalunya i el COE decidirà quina serà la proposta per als Jocs Olímpics d'hivern

Petició de mediació

Javier Lambán insistia, doncs, en la intervenció del president espanyol perquè posés ordre en el conflicte que Aragó manté amb el projecte olímpic conjunt amb Catalunya:

"Li reclamaré a Pedro Sánchez que faci bones aquelles paraules que va dir temps enrere, i eviti que aquest projecte tan il·lusionant descarrili per culpa de les desigualtats i els desequilibris manifestos que es plantegen."

Segons Lambán, la darrera proposta del COE era idèntica a la de la Generalitat, una proposta que el president aragonès considera desigual en el repartiment de les disciplines olímpiques:

"La Generalitat ha imposat el seu model i la seva manera d'entendre la candidatura i el COE l'ha acceptat, nosaltres no. Nosaltres, de cap manera, el Pirineu aragonès és la joia de la corona."

Javier Lambán havia demanat a Pedro Sánchez que intervingués per salvar la candidatura

Reaccions a Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegura que Catalunya continua compromesa amb la candidatura i que treballa en plena coordinació amb el Comitè Olímpic Espanyol.

"No entraré en les posicions d'altres territoris. Nosaltres seguim determinats i disposats a fer els passos que facin falta, i al llarg d'aquesta setmana estarem molt atents a la proposta del COE, amb el qual hem estat treballant de forma coordinada."

D'altra banda, la plataforma Stop Jocs Olímpics assegura que la desavinença entre els dos governs i el COE és l'enèsim fracàs de la candidatura i exigeixen que el govern enterri definitivament el projecte.

Manifestació en contra dels Jocs Olímpics d'Hivern aquest 15 de maig a Puigcerdà

A través d'un comunicat, el Comitè Olímpic Espanyol manifesta la seva intenció de continuar treballant per presentar una candidatura, i destaca que té el suport del govern espanyol, que el projecte serà tècnicament immillorable i sostenible, i que respondrà als requeriments del Comitè Olímpic Internacional.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut