L'amenaça de la pesta porcina s'allunya
Catalunya al dia

L'amenaça de la pesta porcina s'allunya

Una vacuna contra la pesta està donant resultats molt prometedors en els assajos clínics; en tres anys podria estar llesta

Actualitzat

Els ramaders, sempre molt amoïnats pels efectes devastadors de la pesta porcina, miren el futur amb una mica més de tranquil·litat: la vacuna va avançant. La Unió Europea ha finançat amb 10 milions d'euros un projecte impulsat per diferents països, on, a part de l'estat espanyol, també hi ha Itàlia, Portugal, Alemanya, la Xina, Rússia i Kènia.

La vacuna s'administrarà via oral i, de moment, té efectivitat d'entre el 92 i el 100%. Els assajos es fan, entre altres, a dos laboratoris estatals: a la Universitat Complutense i el Centre de Recerca en Sanitat Animal de l'Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària, tots dos de Madrid. A Europa, el principal destinatari d'aquesta vacuna seran els porcs senglars, que són el principal focus d'infecció. Els resultats obtinguts fins ara en laboratori són "molt prometedors", com comenta el catedràtic i investigador José Manuel Sánchez-Vizcaíno, de la Complutense, que lidera el projecte europeu.

"La vacuna contra la PPA mai ha estat tan a prop com ara. S'administrarà tant als adults com als més petits, tenint en compte que els porcs senglars s'agrupen sempre en família".

Sacrifici de senglars a Vallvidrera a plena llum del dia
Els porcs senglars sempre s'agrupen en família

El projecte, anomenat Vacdiva, es portarà a terme inicialment a Lituània i Romania. Ara bé, l'objectiu principal és desenvolupar-lo a Àfrica, des d'on la malaltia s'ha anat estenent als cinc continents.

"Mentre no acabem amb el focus inicial de la malaltia, Àfrica, no acabarem amb el problema. Des d'aquest país s'han originat les tres onades de PPA, el 1957, el 1960 i la darrera, el 2007, la més virulenta de totes."

La vacuna ha d'ajudar a resoldre una problemàtica mundial que, actualment, afecta nou països europeus. Tot i que s'estan fent els assajos clínics per desenvolupar la vacuna, els experts reclamen que no s'abaixi la guàrdia i es mantinguin les mesures preventives de bioseguretat. I és que un sol cas de pesta porcina a l'estat espanyol enfonsaria el sector, que perdria més de 3 milions en exportacions de porc.
 

El projecte Vacdiva s'ha presentat en una jornada celebrada a Lleida, organitzada pel sindicat agrari JARC-COAG, entre altres. I es que la pesta porcina africana és un dels grans reptes sanitaris mundials que, a més a més pot ensorrar economies.

 

 
Anar al contingut