La pandèmia dispara la febre de l'hort
Els Horts Familiars de Rufea, a Lleida, comptaran amb 104 parcel·les de 100 metres quadrats a finals del 2023 (Paeria)
Catalunya al Dia

La pandèmia dispara la febre de l'hort

Creix l'interès per cultivar verdures i hortalisses als Horts Familiars de Rufea de Lleida, que a finals d'any tindran el doble de parcel·les que el 2011

Fer hort està de moda. Ja sigui al jardí, a la terrassa o al balcó de casa, cada cop més persones es decideixen a cultivar les pròpies verdures i hortalisses. És una manera d'obtenir productes de qualitat i de quilòmetre zero per a l'autoconsum i, alhora, ocupar el cos i la ment.

A Lleida, tot i ser una zona amb molta tradició agrícola, també hi ha un interès creixent pels horts municipals de lloguer. Un projecte que a finals d'any comptarà amb el doble de parcel·les que quan es va iniciar.

Moltes persones es decideixen a ocupar el seu temps en un hort per poder disposar de verdures i hortalisses de temporada (Paeria)

Els Horts Familiars de Rufea, situats a l'Horta de Lleida, van néixer el 2011 amb 54 parcel·les. A principis del 2023 ja n'hi ha 92, la majoria de les quals les cultiven veïns i veïnes de la ciutat que les tenen arrendades.

Per què volem fer hort?

Hi ha diversos factors que expliquen aquest interès. Per exemple, la pandèmia --que ens va mantenir molts dies tancats a casa--, l'interès creixent pels productes de quilòmetre zero i poder disposar d'un indret de lleure en plena natura.

Cebes, espinacs, cols o bledes són algunes de les verdures que més se solen plantar en un hort (Paeria)

És una tendència que s'ha accentuat els últims anys. De fet, els horts municipals de Rufea mai havien tingut tants usuaris com ara, segons detalla el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de la Paeria, Jaume Rutllant:

"Torna a haver-hi un interès en el producte de quilòmetre zero i consumir els productes que tu mateix cuides. A més, hi ha hagut un redescobriment relacionat amb la pandèmia i una reacció de la gent amb ganes de cuidar els seus horts."

A banda d'usuaris a títol individual, hi ha entitats de Lleida que els fan servir per a projectes d'agricultura social i terapèutica. Així, Antisida o Arrels-Sant Ignasi hi porten els seus usuaris, i també en fan ús residents en pisos tutelats.

Els Horts Familiars de Rufea compten amb 92 horts disponibles, dels quals 84 estan ocupats (Paeria)

A finals d'any, la Paeria hi adequarà dotze parcel·les més i obrirà una nova convocatòria per als veïns que en vulguin cultivar alguna. D'aquesta manera, els Horts Familiars de Rufea arribaran a la xifra de 104 parcel·les a finals del 2023
 

Un lloguer assequible

Els requisits per arrendar un dels horts municipals són ser major d'edat i estar empadronat a la ciutat de Lleida, i pagar una quota anual de 150 euros i una fiança de 75 euros.

Josep Maria Jiménez s'ha jubilat recentment i ha decidit arrendar un dels horts que la Paeria posa a disposició dels veïns a l'Horta de Lleida (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Són unes condicions força assequibles que criden l'atenció de molts veïns. Josep Maria Jiménez, que és enginyer tècnic agrícola, es va jubilar al gener i considera que el seu hort serà una bona oportunitat per ocupar el temps lliure i seguir hàbits saludables:

"El que em fa més il·lusió són les tomates, que si són d'hort són més gustoses. M'interessen l'alimentació orgànica i els productes de qualitat fets per un mateix. També serà interessant poder fer exercici a l'hort i mantenir la ment activada."

Els germans Charke i Lekbir Laklila preveuen gaudir de l'hort durant els caps de setmana amb la família. Al seu país d'origen, el Marroc, havien tingut algun petit hort o havien vist com els seus familiars se'n cuidaven, però ara n'han hagut d'aprendre:

"El cap de setmana hi passarem una estona per poder trencar amb la rutina de la feina. Volem plantar-hi ceba, tomàquet, menta, api o julivert, una barreja de tot."

Els usuaris dels horts municipals acostumen a ser persones de mitjana edat o jubilades, però també hi ha joves que se aposten per produir ells mateixos els aliments que consumeixen.

Els germans Lekbir i Charke Laklila no tenien massa coneixements d'horta però n'estan aprenent per poder cultivar tomàquets, cebes o menta (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Reg a pressió i tallers formatius

L'Ajuntament de Lleida ha enllestit obres per tenir reg a pressió i els usuaris dels horts municipals podran disposar d'aigua de la xarxa de reg de l'Horta. Això permetrà millorar el servei del reg i la qualitat de l'aigua.

Els usuaris dels Horts Familiars de Rufea han d'habilitar el reg a les parcel·les municipals que poden cultivar (Paeria)

A més, dins les ecoactivitats que s'hi organitzen hi ha diversos cursos i tallers relacionats amb l'hort: com fer planter a partir del compost i varietats tradicionals, com potenciar la biodiversitat a l'hort o com fer un hort sense llaurar, per exemple.

Aquesta primavera, a més, s'hi instal·larà un compostador comunitari perquè els usuaris dels horts municipals facin compost amb els residus que generen i el puguin fer servir com a adob per als seus conreus.

Anar al contingut