Central nuclear Ascó
Central nuclear d'Ascó
Catalunya al dia

La nuclear d'Ascó perd oli

Els alcaldes de la zona denuncien que s'hagi trigat dos dies a detectar el vessament i actuar

Actualitzat

L'Agència Catalana de l'Aigua investiga el vessament d'oli al riu Ebre de la central nuclear d'Ascó. Ha obert un expedient informatiu que podria acabar sent sancionador, segons ha explicat el director de l'ACA Samuel Reyes. S'han agafat mostres de l'oli que s'ha detectat des de dilluns en municipis com Garcia, Móra d'Ebre i Miravet. L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs ANAV ha confirmat que han aïllat la tapa d'un intercanviador de calor del sistema de descàrrega d'aigües del circuit secundari de refrigeració del reactor número 2. La junta "no complia amb la funció d'aïllament" entre el lubricant i la refrigeració, provinent de l'Ebre. Aquest reactor està en procés de recàrrega i manteniment.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, creu que el més preocupant és que s'hagi trigat tant a detectar la fuita.

"Vam esperar tot dilluns que diguessin alguna cosa, va passar tot dimarts i se seguien veient taques al riu i vam tornar a fer les trucades pertinents. A nosaltres el que ens preocupa és que no es detectés fins a dos o tres dies després la fuita per part de la central nuclear. Això és el que realment és preocupant."

El cas el va destapar la diputada republicana Norma Pujol en una pregunta al president del Consell de Seguretat Nuclear CSN, Juan Carlos Lentijo, que compareixia en una comissió al Congrés dels Diputats. Lentijo va dir que no en sabia res.

Juan Carlos Lentijo, president del CSN
Juan Carlos Lentijo, president del CSN

També s'han pogut veure a les xarxes socials algunes gravacions del vessament.


L'Agència Catalana de l'Aigua assegura que el vessament no té cap efecte sobre la captació d'aigües del consorci que abasteix la majoria de municipis del Camp de Tarragona, tot i que s'està vigilant la qualitat de l'aigua.

 
ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut