La Guàrdia dels Prats està a 3 quilòmetres del centre de Montblanc
La Guàrdia dels Prats està a 3 quilòmetres del centre de Montblanc
Catalunya al dia

La Guàrdia dels Prats vol més independència de Montblanc

La pedania de la Conca de Barberà vol convertir-se en una Entitat Municipal Descentralitzada

Actualitzat

Els veïns de la Guàrdia dels Prats, a la Conca de Barberà, s'han començat a organitzar per no dependre de Montblanc. Denuncien que l'Ajuntament no està atenent les seves necessitats.

Per això consideren que la millor opció és iniciar el procediment per convertir-se en una EMD, una Entitat Municipal Descentralitzada. 

Pere Malasies membre de la comissió ProEMD de La Guàrdia dels Prats avança que ja han començat a recollir firmes

"Volem que el poble prengui una decisió. Per això, el que estem fent, com a comissió que acabem de crear, és demanar unes signatures als veïns que ens donin força per poder anar a l'Ajuntament i negociar amb ells." 

Els veïns han començat la recolida de firmes
Els veïns han començat la recollida de firmes 

El moviment veïnal decidirà si la proposta tira endavant, depenent de les adhesions que aconsegueixin.

Poden signar els empadronats i els que tenen segones residències al nucli. Els impulsors de la comissió ProEMD critiquen la deixadesa de l'Ajuntament de Montblanc.

"No es troba en l'estat de manteniment i cura que li pertoca."

Exigeixen millores al carrer principal, del servei de neteja i de manteniment. 

Montblanc ho veu difícil 

L'Ajuntament de Montblanc ha avançat que els donarà suport. Tot i això, el regidor de Pedanies, Juanma Cabello, apunta que serà molt difícil que ho aconsegueixin. 

"Serà difícil perquè tant el govern central com la Generalitat ja fa temps que tenen la idea d'agrupar municipis petits a altres una mica més grans. Per això creiem que serà molt complicat que aconsegueixin una decisió que va en contra del plantejament de les administracions." 

Paral·lelament, el consistori diu que treballa per atendre les peticions dels veïns de la Guàrdia dels Prats. El problema, afirmen, és que estan pendents de rebre les subvencions necessàries per poder tirar endavant les intervencions. 

La pedania més poblada de Montblanc

La capital de la Conca de Barberà té sis municipis agregats. La Guàrdia dels Prats és la pedania més poblada. Hi ha 220 persones censades. Va arribar a tenir categoria de municipi. El 1879, la Guàrdia deixava d'existir, i el poble es va convertir en un nucli agregat de la vila de Montblanc.

A la Guàrdia dels Prats estan empadronades 200 persones (La Xarxa)

Una Entitat Municipal Descentralitzada és un tipus d'entitat d'àmbit territorial inferior al municipi. No deixa d'estar vinculada a un municipi més gran, en aquest cas Montblanc. 

La constitució d'una EMD requereix l'aprovació definitiva del govern de la Generalitat. A Catalunya n'hi ha una seixantena. La majoria estan ubicades a les comarques de Lleida.

Una EMD s'ocupa de la vigilància de preservació del seu patrimoni, de l'enllumenat, el manteniment de l'espai públic i la promoció d'esdeveniments culturals i esportius. L'acord establert amb el municipi també pot incloure altres atribucions.

L'Agrupació d'EMD de Catalunya reclama al Govern i al Parlament que impulsin una normativa que reguli el seu funcionament a Catalunya. Ara, segons diuen, sovint depenen de la bona voluntat del municipi del qual depenen.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut