La Garrotxa sota vigilància volcànica
El volcà Croscat, a la Garrotxa
Catalunya al dia

La Garrotxa, sota vigilància volcànica

La comarca ja disposa d'una estació de vigilància sísmica a la fageda d'en Jordà, però ara s'ampliaran els punts de control a l'anomenada falla d'Amer

Actualitzat

Els vulcanòlegs consideren la comarca de la Garrotxa una zona volcànica activa i per això s'ha decidit ampliar el nombre d'estacions de vigilància sísmica per tenir més controlades possibles erupcions volcàniques.

La zona volcànica de la Garrotxa està sota vigilància permanent a través de la xarxa estatal de control sísmic i volcànic, més ara després de l'erupció del volcà a Cumbra Vieja, a l'illa de La Palma.

Els volcans de la Garrotxa, a 'GR Pirineus'
Els volcans de la Garrotxa, a "GR Pirineus"

La nova estació sísmica, que va entrar en servei a principis d'estiu, no ha registrat cap moviment rellevant però els investigadors es plantegen ampliar els punts de control per detectar qualsevol anomalia, ja que la comarca es considera una àrea volcànica activa.

​La directora de vigilància volcànica de l'Institut Geogràfic Nacional espanyol, Carmen López recorda que la Garrotxa és una zona que els vulcanòlegs consideren activa:

"És veritat que és molt infreqüent l'activitat però hi ha datacions que et situen les últimes erupcions en el període de l'Holocé per tant cal considerar la zona amb aquest potencial i  per això estem començant a instal·lar una xarxa de vigilància"

Una xarxa de vigilància que des de l'estiu disposa d'una nova estació sísmica a la fageda d'en Jordà, on s'ha detectat poca activitat:

​"L'estació està situada a prop de la falla d'Amer. Ja està funcionant i està integrada dins el nostre sistema de vigilància i pràcticament hi ha molt poca activitat. I la idea és seguir ampliant la xarxa però hem de veure les zones on hi pugui haver més activitat. Tot i això l'activitat es molt petita perquè si no sortiria a les xarxes regionals i cal anar veient on s'hauran d'instal·lar les pròximes estacions sísmiques."

La Garrotxa sota vigilància volcànica
Inauguració d'una estació sísmica de la Garrotxa (Gencat.cat)

​Carmen López  ha participat com a ponent al nové curs de vulcanologia de la Garrotxa acabada d'arribar de fer el seguiment del volcà de l'illa de La Palma. Al curs, l'únic d'aquestes característiques que es fa a al món, hi han participat 23 estudiants de diferents països com explica el seu director, Joan Martí, director del Centre ​de Geociències de Barcelona del CSIC.

"Aquest any tenim gent de Mexic, Colombia, Xile, Argentina. En total 23 i en aquestes nou edicions hem tingut més de dues centes persones, sobretot de països llatino-americans que son els que estan més intressats en un curs d'aquestes característiques, que és unic i no n'hi ha cap altre a nivell mundial."

La Garrotxa sota vigilància volcànica
La directora de vigilància volcànica Carmen López en una classe a Olot

Durant la primera setmana s'ha tractat com es forma la lava, com puja per la xemeneia i com es produeix l'erupció, i aquesta última setmana s'ha parlat de la prevenció i el risc de les erupcions volcàniques. ​Un risc que recorda que a la Garrotxa és permanent.

"No seria per ara, però quan ens pregunten si aquesta zona podría tornar a fer erupció hem de dir que sí. No en un moment immediant, però en un futur seria possible, sí."

Joan Martí afegeix però, que, a diferència dels terratrèmols, les erupcions volcàniques com les que hi podria haver a la Garrotxa, similars a les de La Palma, tot i que provoquen danys materials, encara donen marge per protegir la població i actuar.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut