Les ferides de les pedregades són ben visibles en els petits fruits que estaven començant a créixer (Josep Maria Companys)
Catalunya al dia

La fruita de Lleida sota mínims; a les gelades s'hi ha afegit la pedregada

Dues pedregades, just abans i el dia de Sant Jordi, malmeten fruits que s'havien salvat de les gelades i agreugen els danys sobre la collita i el desànim dels agricultors

Roger Segura / Estela BusomsActualitzat

Les inclemències meteorològiques estan jugant aquest any una molt mala passada als productors de fruita del pla de Lleida. A principis d'abril, les pitjors gelades en 30 anys van arrasar entre el 50% i el 100% de la collita de fruita dolça i fruita seca en unes 50.000 hectàrees de cultius.
 

Les organitzacions agràries havien calculat pèrdues d'uns 500 milions d'euros. A més, les primeres valoracions d'Agroseguro sobre el terreny estaven confirmant pèrdues mitjanes del 70% i la companyia asseguradora preveia pagar més de 60 milions en indemnitzacions.

Mentre encara s'avaluen els efectes d'unes gelades històriques, dues pedregades inesperades els dies 20 i el 23 d'abril han agreujat les afectacions en finques que havien pogut salvar del fred una part de la collita, sobretot al Segrià.

La pedra ha colpejat fruits que es trobaven en un estat inicial de creixement (Pere Roqué / ASAJA)

No és habitual que pedregui a l'abril i encara és més insòlit que ho faci dues vegades en tres dies. La pedra, de la mida d'un cigró, va caure barrejada amb aigua, però ha elevat les pèrdues fins al 75 i al 90% de la collita habitual en algunes finques de l'Horta de Lleida, com apunta Pere Roqué, president d'Asaja a Lleida.

"La poca fruita que ha quedat és més petita i aleshores costa més que el cop surti ara i es veu a posteriori. Si hagués caigut d'aquí tres setmanes o un mes hauria fet molt mal perquè n'ha caigut molta en tot just tres minuts."

Segons el Departament d'Acció Climàtica, la pedregada del dia de Sant Jordi ha fet mal a gairebé 480 hectàrees de fruita dolça del Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell, amb afectacions d'entre el 10 i 40% de la collita que s'havia salvat de les greus gelades de principis de mes.

El sector reclama ajuts directes

Aquests fenòmens han desanimat encara més els productors, molt tocats per les tres nits consecutives de gelades de principis d'abril. Unió de Pagesos havia reclamat ja una ajuda directa de 4.500 euros per hectàrea per compensar els efectes del fred i el govern s'ha compromès a articular ajudes, sense concretar quines.

Arbres coberts de gel al Segrià pel reg d'aspersió que s'utilitza per protegir-los de les gelades (Pere Roqué / Asaja)

A banda de beneficis fiscals, el sector també vol que es faciliti la tramitació d'ERTOs per als treballadors que es quedaran sense feina. En una campanya amb plena producció de fruita es poden superar els 30.000 llocs de treball. La xifra d'aquest any, si es té en compte la forta caiguda de collita, encara és una incògnita.

Una perera colpejada per la pedra a la partida de Torres de Sanui, a Lleida (Agrupació de Defensa Vegetal Terres de Ponent)

Mentrestant, hi ha un debat obert sobre les condicions de les assegurances per gelades. El govern i les organitzacions agràries reclamen canviar el sistema, perquè el veuen poc eficaç. Agroseguro admet que hi ha marge de millora però alerta que, si s'augmenten les garanties, les pòlisses s'encariran.

Tindrem fruita de Lleida aquest estiu?

Fins d'aquí un mes no es concretaran les xifres de previsions de collita, però les gelades i la pedra obligaran a fer mans i mànigues per abastir els clients. La patronal de les empreses fruiteres, Afrucat, pronostica que als punts de venda locals no faltarà fruita de Lleida però s'haurà de pagar més cara.

Préssecs central fruitera
Aquest any les centrals fruiteres limitaran l'exportació de fruita per garantir l'abastiment del mercat local i europeu

Per garantir el subministrament aquí i a països estratègics com Alemanya o el Regne Unit s'haurà de comprar fruita a altres llocs de l'Estat menys tocats per la meteorologia i sacrificar l'exportació a Sud-amèrica, l'Àsia o els Emirats Àrabs, com assenyala la presidenta d'Afrucat, Montse Baró.

"Són mercats llunyans que estem intentant obrir i que no són tan estratègics per nosaltres. Per això és normal que no hi destinem tant volum i que ens centrem en els nostres clients catalans, espanyols i europeus."

Hi ha molta afectació en préssec i nectarina, i també en pera i poma. Amb tot, l'albercoc és la fruita que més pot escassejar en algun moment perquè té una producció molt limitada i, en aquest cas, les gelades han devorat el 80% de la collita.

 

 
ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut