La Florida. Ni flors, ni violes
L'etern Johan Cruyff aconsella comprometre's des d'un mural al barri
Catalunya al dia

La Florida de l'Hospitalet: ni flors, ni violes

Comença un patrullatge policial intensiu en aquest barri, d'on és el raper Morad, per reforçar la seguretat i la convivència

Actualitzat

A les deu del matí llueix un sol primaveral als barris de la Florida i les Planes, de l'Hospitalet de Llobregat. Som dilluns i els veïns atrafegats es dediquen a les seves tasques quotidianes aliens a la presència policial. Pocs hi paren atenció però des d'avui aquesta presència és més evident.

Aquest 14 de novembre ha entrat en funcionament un pla especial per incrementar el que s'anomena percepció de seguretat després que els veïns hagin denunciat un increment de la inseguretat. Més parelles, tant de Mossos d'Esquadra com de Guàrdia Urbana, patrullen pels Blocs Florida i pels voltants del Parc de les Planes, els dos punts més calents d'un dels barris més densament poblats d'Europa.

La Florida. Ni flors, ni violes
La comissaria dels Mossos, molt propera als blocs Florida(David Àngela/Catalunya Ràdio)

Segons les dades del Departament d'Interior, els delictes a l'Hospitalet de Llobregat van créixer un 8% del gener a octubre respecte al 2019 i, en canvi, al barri de la Florida les Planes es van incrementar un 15% en el mateix període

Els veïns, a peu de carrer, lamenten que el barri ha canviat molt. Es queixen de les ocupacions il·legals, de tota la problemàtica relacionada amb les drogues o del gamberrisme dels adolescents. Creuen que cal més presència policial. 

La Florida. Ni flors, ni violes
Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullen per la Florida (David Àngela/Catalunya Ràdio)

Però en Toni Martínez, director d'AEMA, una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre, que treballa per millorar l'atenció a persones en risc d'exclusió social, considera que paral·lelament calen altres intervencions per capgirar la realitat social del barri: 

"A part de la  presència policial, que és necessària com a qualsevol altre lloc, aquí calen més polítiques socials i projectes socioeducatius. Tant de bo que, d'aquesta crisi, també en surti una oportunitat. Potser aquí no s'hi inverteixen els recursos necessaris. Això és responsabilitat de totes les administracions. El barri s'ha anat deixant i així estem".

La Florida. Ni flors, ni violes
Imatge dels blocs Florida (David Àngela/Catalunya Ràdio)

Aquest barri, que enguany celebra el seu centenari, sempre ha estat una porta d'entrada d'onades migratòries. Va acollir les migracions espanyoles dels anys 60 i 70 i ho ha tornar a fer, darrerament, amb les migracions internacionals. Caldrà recosir el teixit social, segons el Toni Martínez:  

"Estem vivint un canvi social des de la última onada migratòria, ara fa 15 anys, de gent que ve de tot arreu. És un barri que dóna acollida a una primera immigració. Hi ha hagut un canvi de teixit social amb l'arribada d'aquesta nova immigració, que és molt diversa.
Venen del Magreb, de l'Àfrica, de Romania, de la República Dominicana, de Sud Amèrica, etc...i per això cal reconstruir aquest teixit social. El barri s'està fent a una nova realitat. Perquè l'anterior ha canviat i ja no tornarà. Les escoles són l'evidència de l'arribada d'aquestes noves famílies."

MORAD: causa o símptoma?

La figura del raper Morad, desterrat judicialment del barri, ha situat el focus sobre la Florida-les Planes. Uns el consideren l'incitador i, en certa manera, responsable d'aldarulls com la crema de contenidors. Altres el veuen com el símbol d'una joventut insatisfeta per la falta de perspectives de futur. La Fàtima, una jove d'orígen marroquíconsidera que s'ha agafat el jove raper com a cap de turc:

"Els incidents els protagonitzen nens, menors d'edat, que han vingut de tot arreu. Es culpa en Morad per ser famós. Però ell no posa una pistola al pit per obligar ningú a cremar un cotenidor. El barri ja era conflictiu abans de  Morad i ho contiuarà sent amb ell....perquè hi ha molta barreja d'immigració." 

Toni Martínez creu que la persecució del raper pot ser contraproduent. Que la pressió judicial i policial contra la seva figura el pot convertir en un referent i en un líder:

"El cas de Morad s'està magnificant. No sé si ens estem equivocant fent-lo un líder. Ell és un jove més que s'ha fet famós i em sorprèn que capti el focus d'atenció. Posar-lo al centre del problema em sembla un error. Al final, en Morad ja fa 2 o 3 anys que és famós....hi ha hagut un abans i un després. Entenc que si grava un viodeclip al barri ho ha de fer amb els permisos necessaris però relacionar la seva figura amb aquesta "revolta" o amb el fet que es cremen cotxes o contenidors  em sembla una distorsió. No té res a veure una cosa amb l'altra". 

En aquest sentit, Martínez considera que una part de la premsa ha jugat un paper clau i afegeix que hi pot haver interessos polítics per focalitzar el punt de mira en situacions com la d'aquest barri de l'Hospitalet de Llobregat. Segons el seu parer, la crema d'un cotxe o d'un contenidor no justifica la presència de reporters fent connexions en directe per a programes d'àmbit estatal:

"Hi ha un tipus de premsa, no tota, que, no sé per què, té gana i s'hi ha posat. De la mateixa manera que hi va haver un moment que tot era la "problemàtica" dels menas. Hem tingut una onada d'Ana Rosas i programes d'aquesta mena com mai.
I al final, la notícia és d'un fet puntual com un cotxe cremant. Això no passa cada dia a la Florida. Crec que tot plegat obeeix a interessos polítics o ideològics... Hi ha eleccions d'aquí pocs mesos, però a mi se m'escapa. Jo formo part del sistema que treballa. Mai diria que a la Florida tot va de conya".

Al llarg dels anys, els blocs de la Florida han passat d'acollir els habitants de les desaparegudes barraques del Somorrostro de la Barceloneta a ser l'escenari dels videoclips d'un dels rapers més populars del país. El barri de la Florida-les Planes espera pacientment que el temps desvetlli la incògnita d'on el portarà la pròxima transformació social.

ARXIVAT A:
PolicialMigracionsSeguretat
Anar al contingut