Una dotzena de pobles estan implicats en el programa "La Ribera en flor"
Una dotzena de pobles estan implicats en el programa "La Ribera en flor"
Catalunya al dia

La floració dels fruiters a la Ribera d'Ebre: una atracció turística natural

12 municipis de les Terres de l'Ebre participen en 'La Ribera en flor'

Cèsar Sempere OlivaActualitzat

Per què no aprofitem la bellesa dels nostres fruiters?

La idea va començar fa una dècada a Benissanet, un petit poble de poc més de 1.000 habitants. Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, ens explica com.

"Era el poble que més presseguers tenia. De seguida van afegir a la visita el refugi antiaeri de la Font Gran, un escenari de la Batalla de l'Ebre. Va tenir tant d'èxit que molts pobles de la comarca es van començar a sumar a la iniciativa. Llavors es va crear un mapa de floració i esta campanya, 'La Ribera en flor', l'any passat amb més de 1.100 visitants."

Fa deu anys que la Ribera d'Ebre atrau visitants per veure els fruiters florits
Fa deu anys que la Ribera d'Ebre atrau visitants per veure els fruiters florits(CCMA)

Ara ja són 12 pobles els que hi participen durant la floració dels fruiters de la Ribera d'Ebre. El primer arbre a saludar la primavera traient les flors és l'ametller, al mes de febrer.

Després és el torn dels presseguers, ara en plena floració. Finalment, les flors de les futures cireres, que ja s'estan obrint.

Benissanet va ser el primer poble que va fer visites als arbres florits
Benissanet va ser el primer poble que va fer visites als arbres florits (Consell Comarcal Ribera d'Ebre)

Els arbres de la Ribera es van donant el relleu fins a principis d'abril i amb ells les passejades florides i les activitats, que es van movent de municipi en funció del conreu predominant.

Enguany, les últimes activitats estan programades el 2 d'abril i entre setmana, sobretot, l'experiència s'ha de reservar prèviament.

Un any atípic

Enguany la floració s'ha endarrerit per la climatologia. Vicens Ayan és guia de l'empresa turística Tarvitur

"En veritat no s'ha endarrerit. Més bé, ha tornat a les dates d'abans, perquè aquest mes de febrer i principis de març ha fet fred. Hi ha vegades que fa tanta calor al febrer que els arbres es confien i treuen flor. Després ve una gelada i es perd la collita. Les flors no solen durar a l'arbre més de dues setmanes. En total, la floració de totes les varietats no s'allarga més de quatre o cinc setmanes"

Molt més que flors 

La 'Ribera en flor' ofereix molts llocs i experiències per triar. A més a més del passeig entre camps florits també hi ha altres activitats complementàries, com un passeig en barca a Flix, en carro pels camps florits de Ginestar o en bicicleta per la serra d'Almos. Potser pel nucli antic d'un poble o per la vora del riu.

El projecte 'Ribera en Flor' cada vegada atrau més estrangers
El projecte "Ribera en Flor" cada vegada atrau més estrangers(CCMA)

L'excursió que fem nosaltres ens porta d'un camp de presseguers d'aigua a Móra la Nova. La música que posa de fons el guia: 'La primavera', de Vivaldi.

Hui, el gruix del grup són una colla de danesos que han vingut a visitar a Brigite Staal. Ella també és danesa, viu a Badalona, i els fa de traductora

"És una experiència de pau, un antidepressiu natural. És la festa de la natura. La meva família està encantada amb el paisatge i el menjar de la zona."

Escenaris de la Batalla de l'Ebre

Quan ens endinsem per un estret camí de muntanya, sona altra música, del temps de la guerra: 'Ay Carmela'. Coneixerem les antigues trinxeres i un niu de metralladores.

Móra la Nova és un dels escenaris on té lloc la darrera ofensiva de les tropes franquistes, que van avançar per la zona plana del riu fins aquesta població amb la intenció d'encerclar les tropes que encara quedàven a la serra de Cavalls i les Camposines. 

Remigi Margalef i la seva dona han vingut d'un poble veí, Vandellòs.
 

"L'experiència és fantàstica. No teníem ni idea de que a Móra la Nova, un poble que tenim al costat, es trobaven estos vestigis de la Batalla de l'Ebre. Fer turisme al costat de casa."

El projecte 'Ribera en Flor' cada vegada atrau més estrangers
El projecte "Ribera en Flor" cada vegada atrau més estrangers(CCMA)

Es parla i s'apren de tot

Però aquesta no sols és una experiència estètica. També floreixen converses sobre les problemàtiques dels pagesos i del camp, i la natura en general. És la filosofia de les visites guiades. Vicens Ayans ens torna a explicar.


"Aquí expliquem del problema de la vespa asiàtica; de la pujada del preu dels fitosanitaris; de la venda directa, que surt millor per al client i per al pagès; de la pel·lícula 'Alcarràs'; de la Batalla de l'Ebre i les varietats de fruiters. Es tracta de gaudir però també de conèixer millor la vida i les problemàtiques del món rural"

Un tast per acabar

El programa de la floració sempre comença amb la visita dels camps florits i acaba tastant els productes de qualitat de la Ribera: vi, oli, vermut, pastissets.

 

Els municipis de 'Ribera en Flor' aprofiten per donar a conèixer els seus producte
Els municipis de "Ribera en Flor" aprofiten per donar a conèixer els seus producte(Catalunya Ràdio)

A l'agrobotiga Set de Ribera, a Móra la Nova, s'hi afegeixen confitures de tota mena. Antonio Manjon és un dels participants en l'excursió


"La confitura de navelina és espectacular. També la mel amb gingebre. Oli i vi de la terra. Has d'anar amb cura perquè després ens han dit un parell de restaurants per rematar el dia. A la tarda tornem a Badalona, però altra vegada ens quedarem a pernoctar"

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut