Caixes amb figues d'Alguaire
Catalunya al dia

Alguaire, medalla d'or de la producció de figues a Catalunya

El municipi arrenca la campanya amb retard i amb menys quilos per les gelades de la primavera

Roger Segura Actualitzat

La figa ha passat de ser un cultiu secundari a Alguaire, bàsicament per al consum familiar, a plantar-se'n més de 300 hectàrees per a producció comercial. Majoritàriament són de la varietat coll de dama i s'imposen a la fruita d'os o de pinyol perquè resulten més rendibles per als pagesos. Això ha convertit aquest municipi del Segrià en el líder de la producció de figues a Catalunya.

La professionalització d'aquest cultiu s'ha estès a altres municipis del pla de Lleida, però Alguaire en reivindica la seva singularitat. Per aquest motiu fa anys que els productors, l'Ajuntament i la Generalitat treballen de bracet per aconseguir que disposi d'un segell de qualitat propi. Primer es va explorar una Denominació d'Origen Protegida, una DOP, però els requisits per obtenir aquest segell europeu són molt estrictes.

Figues
Figues (Pixabay)

Fa un parell d'anys es va optar per una Indicació Geogràfica Protegida, una IGP, com la que té el torró d'Agramunt. Actualment l'IRTA està enllestint un estudi organolèptic de la figa d'Alguaire per fixar quines propietats i característiques ha de tenir de forma òptima.

Posteriorment, es tramitarà la documentació del projecte i la previsió és que la resolució arribi l'any vinent. L'alcalde, Antoni Perea, destaca que la IGP rellançarà la projecció del producte i del conjunt del municipi:

"Ens donarà un plus i un reconeixement. Permetrà que, quan algú vegi figues d'Alguaire tingui la seguretat que seran de qualitat i amb unes determinades característiques, i que quan torni a comprar-les pugui tenir confiança en aquest producte de casa nostra."

Malgrat la professionalització, el cultiu segueix sent ecològic. La recollida es fa manualment, cada dos dies, durant tota la campanya, que s'allargarà fins a final de novembre. El resultat: una figa molt dolça, melosa i agradable al gust, d'un color lila intens que cada cop és més apreciada, també a l'estranger. De fet, la majoria s'exporten, i França, Bèlgica i els Països Baixos són mercats on va guanyant presència.

Les gelades comprometen la producció

Enguany, la campanya ha començat amb uns dies de retard i amb menys quilos per l'afectació de les gelades de la primavera. Amb tot, s'espera redreçar la situació si el fred no ho impedeix. La secretària de l'associació que aplega uns 25 productors del municipi, Mari Carme Arjó, destaca que les figueres estan carregades de fruits, però que madurin o no dependrà del temps.

"En el cas de la meva explotació, portem recollits un 60% menys de quilos respecte a l'any passat, però l'afectació és desigual segons les finques. Els arbres estan carregats i esperem que, si el temps acompanya, puguem anar recuperant aquests quilos que no hem pogut collir."

Els productors creuen que rebre el reconeixement del segell de qualitat també comportaria una millora dels preus i permetria garantir que les figues de la IGP són d'Alguaire i mantenen les qualitats que se n'esperen. Els darrers anys el nombre de pagesos dedicats a la figa es manté estable, però n'hi ha que han optat per augmentar les hectàrees de conreu. Principalment, en detriment del presseguer.

La Fira de la Figa s'ajorna al 2022

La pandèmia ha obligat a ajornar fins l'any vinent la Fira de la Figa d'Alguaire, que acostuma a ser un cap de setmana ple d'activitats, tallers, mostres i degustacions de figues. Amb tot, aquest diumenge s'han organitzat diverses activitats simbòliques per commemorar la festa com ara una caminada, jocs infantils de fusta o una mostra d'ocells rapinyaires.

Dos visitants miren els envasos amb figues a la venda en l'edició de la Fira de la Figa d'Alguaire del 2017 (ACN)

A més, el Premi Fulla de Figuera s'atorgarà a títol pòstum a Joan Oliva, un històric productor del municipi que és recordat per haver impulsat un viver de figueres. Una iniciativa que ha ajudat Alguaire a convertir-se en la capital de la figa de Catalunya.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut