Els hereus de Josep Guinovart reclamen una reparació per l'obra destrossada en un edifici de Barcelona
El conjunt artístic de Guinovart tal com està ara (Catalunya Ràdio/Montse Mas)
CATALUNYA AL DIA

La família Guinovart clama justícia per la destrossa d'una pintura en un edifici de Barcelona

La reforma del vestíbul d'un immoble, a la part alta de Barcelona, destrossa un mural pictòric de l'artista, una actuació que podria tenir conseqüències penals

La Fundació Josep Guinovart demana justícia pel mural de l'artista destrossat per unes obres en un edifici del barri de Galvany, al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra, que han investigat el cas, parlen d'un delicte contra el patrimoni històric i la família de l'artista reclama que el cas serveixi perquè es protegeixin millor les obres d'art en mans privades.


Una obra única

L'obra de Guinovart es titula "La sardana". És un conjunt que consta d'una pintura mural de 2,95 per 7,50 metres i una escultura que representa una rotllana. Està situada al vestíbul d'un edifici de vivendes del carrer Johann Sebastian Bach i durant unes obres de reforma es va pintar sobre el mural amb una pintura acrílica.

Guinovart, mort el 2007, és un dels màxims representants de l'avantguarda pictòrica catalana de la segona meitat del segle XX. L'obra malmesa és dels anys 50 del segle passat i està catalogada al llibre "Guinovart: l'art en llibertat". Tot i que no està protegida específicament per les administracions, tampoc per l'Ajuntament, es considera que és una obra emblemàtica i singular, d'un alt valor econòmic. Per això els Mossos van obrir una investigació:

Un cop tancades les indagacions, el cas ha entrat en fase judicial. La policia va centrar les investigacions en la comunitat de propietaris i l'arquitecte que va dirigir les obres de l'edifici. Tal com explica Jonatan Herrera, cap de l'Àrea Central d'Investigació del Patrimoni dels Mossos d'Esquadra, podrien ser autors d'un delicte contra el patrimoni històric, tot i que l'obra no està catalogada.

"No està catalogada, però hi ha una normativa europea, vigent a Catalunya i d'obligat compliment, que determina que les obres amb certes característiques, ja sigui pel valor històric, pel valor dins del llegat d'un artista o pel valor econòmic que pugui tenir, no poden ser malmeses. I si ho són, es podria considerar un delicte contra el patrimoni històric."

En aquest cas seria un delicte castigat amb multes i penes de fins a tres anys de presó al Codi Penal.

La policia creu que els investigats poden haver comès una imprudència greu amb la clara intenció de desfer-se de l'obra de Guinovart.


Uns estralls irremeiables

Quan els veïns de l'edifici van saber que la policia els investigava, van intentar revertir la destrossa, però el mal ja estava fet. Van llogar una empresa per eliminar la pintura que cobria el mural i van aconseguir salvar-ne algunes parts, però hi ha fragments que no es van poder recuperar.

La Fundació Josep Guinovart, amb seu a Agramunt, a l'Urgell, demana als responsables de la destrucció de l'obra que els rescabalin amb 250.000 euros per danys morals.

Els hereus de Josep Guinovart reclamen una reparació per l'obra destrossada en un edifici de Barcelona
Entrada de l'immoble on hi ha l'obra de Guinovart (Catalunya Ràdio/ Montse Mas)

La filla de l'artista i presidenta de la Fundació, Maria Guinovart, s'estranya del paper de l'arquitecte que va dirigir les obres:

"La comunitat peca de desconeixement, però el que és estrany és que l'arquitecte, davant d'aquest mural, no intentés investigar. No pots fer el que et doni la gana."

Guinovart espera que el cas serveixi perquè es cataloguin les obres, encara que estiguin en propietats privades, i que pugui servir d'escarment per a situacions similars.


Més de vuit mesos d'investigacions

Quan els Mossos d'Esquadra van saber que s'havia fet malbé l'obra de Josep Guinovart, van obrir una investigació, el maig de l'any passat. Es van presentar a l'edifici, on van comprovar que el mural estava tapat amb pintura i que s'hi feien obres de reforma al mateix vestíbul. La comunitat de propietaris havia llogat un arquitecte per rehabilitar la finca. El seu projecte no preveia conservar l'obra de Guinovart: el mural quedaria tapat amb pintura i al lloc de l'escultura farien un aparcament per a motos.

Els hereus de Josep Guinovart reclamen una reparació per l'obra destrossada en un edifici de Barcelona
Així va quedar l'obra de Guinovart amb la reforma del vestíbul (Mossos d'Esquadra)

Els propietaris van intentar evitar un procediment judicial pels danys causats i van fer treure la pintura que tapava l'obra, però va ser massa tard i els danys, assegura la Fundació Guinovart, ja són irreparables.

 
Anar al contingut