Presa de sang per mesurar la glucèmia
La diabetis és una de les malalties cròniques més freqüents, però la meitat dels que la pateixen no ho saben
Catalunya al dia

La diabetis amenaça el 40% dels catalans

Mantenir el pes a ratlla, una dieta saludable i fer exercici, la millor recepta per intentar evitar la malaltia

Actualitzat
TEMA:
Salut

El 39,3% dels catalans es troben en una fase prèvia a l'aparició de la diabetis per culpa de factors com el sobrepès i l'obesitat.

Tenen prediabetis, és a dir, el seu nivell de glucosa en sang se situa entre el valor màxim considerat normal, 100 mg/dl, i el llindar de la diabetis tipus 2, 126 mg/dl.

L'eficàcia de la dieta mediterrània depèn del perfil genètic de cada persona
L'excés de pes ens fa més propensos a patir diabetis i per això ens recomanen que seguim una dieta saludable

No hi ha consens sobre tractar amb fàrmacs aquestes persones, però sí que se'ls recomanen hàbits més saludables per evitar desenvolupar diabetis.

El metge Albert Lecube, president del comitè científic del XVI Congrés de l'Associació Catalana de Diabetis, que es fa a Lleida, recomana mantenir el pes a ratlla, seguir la dieta mediterrània i fer exercici.

Amb el nou dispositiu mesurador continu de glucosa els diabètics només s'hauran de punxar dues vegades al dia, i no deu com fins ara
La hiperglucèmia és el nom que rep l'elevada presència de glucosa en la sang

Els metges també prescriuen analítiques de sang o controls de glucosa a la farmàcia de manera periòdica perquè la prediabetis no presenta símptomes i actua en silenci.

"Té un impacte molt negatiu sobre la salut i, per això, moltes persones, quan les diagnostiquen de diabetis, ja presenten complicacions com afectació a la vista, als ronyons o una malaltia cardiovascular."

La meitat dels diabètics no saben que ho són

La pandèmia no ha contribuït a frenar el problema perquè es calcula que més de la meitat de la població va guanyar uns 3 quilos durant el confinament.

Un mtge mesura el diàmetre de la cintura d'una altra persona
L'obesitat és un factor de risc determinant a l'hora de desenvolupar diabetis

A Catalunya, hi ha un 5,1% de la població major de 18 anys amb diabetis tipus 2, una de les malalties cròniques més freqüents, però molts no estan diagnosticats.

Les dones, pitjor

Durant el congrés que es fa a Lleida també s'analitza per què l'afectació de la diabetis és pitjor en les dones.

Tot i que la proporció d'afectats és similar en tots dos sexes, s'ha comprovat que les dones presenten un pitjor control metabòlic dels nivells de glucosa i de factors de risc, com la hipertensió i el colesterol.

Diabetis
Els metges estan preocupats perquè el control metabòlic i dels factors de risc és pitjor en les dones 

Es creu que la menstruació, l'embaràs o la menopausa hi tenen alguna cosa a veure, però el doctor Lecube, que també pertany a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, hi afegeix possibles factors socials.

"En els estudis de nous fàmacs sempre hi participen més homes o dones. Potser és perquè tenen més tasques en el seu dia a dia que fan que no es preocupin tant de la seva salut."

Un pàncrees artificial

La tecnologia ha arribat als tractaments de la diabetis tipus 1, que sol afectar persones joves i es caracteritza per la incapacitat del pàncrees de produir insulina.

Els sensors que analitzen el nivell de glucèmia i les bombes que administren la insulina ja poden comunicar-se entre si, normalment per Bluetooth, i funcionen com un pàncrees artificial. Alhora, els pacients s'estalvien moltes punxades.

Un pacient amb el sensor per monitoritzar la glucosa. Foto publicada el 25 d'agost del 2020 (horitzontal)
La tecnologia ja s'aplica als sensors per monitoritzar la glucosa i a les bombes que administren la insulina (ACN)

Nous fàrmacs

A més, d'aquí a un parell d'anys també arribaran les insulines amb una vida mitjana més llarga, la qual cosa permetrà administrar-les un cop per setmana i no cada 12 o 24 hores, com passa ara.

També hi haurà novetats en fàrmacs que actualment s'administren per via subcutània i passaran a ser aplicats per via oral. Tot, amb el propòsit de millorar el dia a dia dels pacients.

 

 
ARXIVAT A:
Salut

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut