Badalona: més de dos anys sense la seva biblioteca de referència
Més de dos anys sense poder anar a la biblioteca (Catalunya Ràdio / David Àngela)
Catalunya al dia

La desídia política i la Covid tanquen dos anys la biblioteca central de Badalona

Can Casacuberta ha estat un dels equipaments més perjudicats per la inestabilitat política de l'Ajuntament de la ciutat i la falta d'inversions i manteniment

Actualitzat

La biblioteca de Can Casacuberta, a Badalona, tornarà a obrir el març del 2022. Haurà estat tancada més de dos anys, amb la crisi de la Covid i la inestabilitat política de l'Ajuntament de la ciutat.

Una gestió erràtica

La sensació d'interinatge, la incapacitat per mantenir un govern al capdavant del consistori durant un mandat i una política de curta volada comença a passar factura als equipaments municipals.

Ricard Amaya, veí de Badalona i membre de l'Associació de Veïns del Centre, lamenta que no hi hagi una visió més àmplia.

"A Badalona s'ha treballat molt buscant resultats a curt termini, en lloc de prioritzar la planificació. Es nota no només en els equipaments, com la biblioteca, les piscines o les entitats esportives. També es veu al carrer."

Can Casacuberta en seria un exemple, potser el més significatiu. Al desembre del 2019 l'Ajuntament va decidir tancar-la a causa d'algunes deficiències a l'edifici.

Badalona: més de dos anys sense la seva biblioteca de referència
Cadires buides i tots els llibres a les prestatgeries de Can Casacuberta (Catalunya Ràdio / David Àngela)

En aquell moment, els usuaris de la biblioteca, veïns i estudiants de tota la ciutat, no només del barri del Centre, ignoraven que perdrien un dels seus referents culturals durant més de dos anys.

Retrets polítics

La biblioteca de Can Casacuberta està ubicada en una nau d'una antiga fàbrica tèxtil de principis del segle XX, d'arquitectura modernista i d'interès local. De fet, abans del tancament ja arrossegava problemes estructurals per la falta d'inversions i la paràlisi d'una administració que en només tres anys i mig ha tingut cinc alcaldes.

L'actual regidora de Cultura i Mobilitat, Ana Maria Lara, d'ERC, retreu al PP, recentment relegat a l'oposició, que no els fes cap traspàs, tampoc en aquesta qüestió.

"Segons les valoracions dels tècnics podrem obrir la biblioteca a principis de març. D'aquí unes setmanes convidarem els veïns a fer una visita d'obres acompanyats pels tècnics responsables."

L'ajuntament ha invertit poc més d'un milió d'euros en diverses millores, segons Lara.

"Les obres han consistit a renovar tot el sistema de climatització, instal·lar una nova caldera. S'ha modernitzat i millorat l'accés de la zona infantil i estrenarem el servei d'autopréstec."

De tota manera, en Ricard Amaya lamenta l'endarreriment per renovar un equipament clau per a la ciutat.

"A veure si com a mínim les meves filles tornen a llegir contes a la Biblioteca. La petita tenia 3 anys quan la van tancar. Ara en té 5 i ja no recorda que anàvem al contacontes."

Un escepticisme que respon a la incertesa davant del que ha passat a Can Casacuberta, que va tancar abans de Nadal del 2019, va tornar a obrir uns dies després de Reis, però va haver de tornar a tancar perquè no s'havien resolt les deficiències del sistema de climatització.

Badalona: més de dos anys sense la seva biblioteca de referència
Problemes a la climatització de la biblioteca (Catalunya Ràdio / David Àngela)

Després d'això, el llavors alcalde del PP, Xavier Garcia Albiol, va assegurar que obriria a principi de novembre, una previsió que tampoc no s'ha complert.

 
Anar al contingut