
La conducció postpandèmia, més temerària
Els Mossos de Ponent constaten que el relaxament de les restriccions de la pandèmia ha tingut una traducció en el trànsit: pugen totes les infraccions si es compara amb el 2019, l'any previ a la Covid
S'han relaxat les restriccions de la pandèmia i això ha fet incrementar les conductes de risc al volant. Segons els Mossos, és una tendència general al país que constaten les dades a la regió de Ponent, on pugen totes les infraccions si es compara amb el 2019, l'any previ a la Covid. Sobretot s'han disparat els delictes penals per excés de velocitat. També creixen els positius per alcoholèmia i drogues i les multes per no portar cinturó o casc.

Els conductors que han acabat davant del jutge per córrer massa al volant a la plana de Lleida s'han més que doblat en els 8 primers mesos de l'any respecte als del 2019, de 22 a 47, i les denúncies administratives han pujat un 35% (de 25.051 a 38.485).
Percentualment, més casos de conductors beguts i drogats
En el cas de consum de substàncies, aquest any s'han fet menys controls que el 2019 per efecte de la pandèmia però creix el percentatge de positius. En alcoholèmia s'acosta al 3% (2,79%), gairebé el doble que fa dos anys (1,51%), i en estupefaents s'ha passat del 63% al 75% de drogotest positius. En més de la meitat dels casos hi ha, com a mínim, consum de marihuana. Dades que porten el cap de l'àrea regional de Trànsit de Ponent, Damià Larriba, a fer aquesta reflexió:
"Tenim la preocupació que arran de la pandèmia i sobretot després de treure certes restriccions de mobilitat, oci, etc., hem obert l'ampolla de cava, i la ciutadania corre més i, percentualment, consumeix més. Aquí hi ha una falta de responsabilitat, un comportament més individualista i de no pensar en el conjunt de la societat."

La xifra total d'accidents fins a 31 d'agost encara està lleugerament per sota que la de fa dos anys (1.433 el 2019 per 1.359 el 2021) però els Mossos parlen d'una "major tendència a saltar-se les normes" i els preocupa com això es pot traduir en la sinistralitat.
"S'estan incrementant el que nosaltres anomenem conductes de risc i estem amb unes xifres d'accidentalitat molt similars a les del 2019, tenint en compte que els quatre primers mesos d'aquest 2021 encara hi havia restriccions, per tant, ens preocupa com arribarem a finals d'any."
En els tres últims anys es manté un altre percentatge: en el 8% dels accidents hi ha implicat el consum d'alcohol.
En el cas dels elements de seguretat passiva, els Mossos de Ponent han caçat 644 infractors de gener a agost d'aquest any, 38 més que el 2019. Per tot plegat, Larriba parla d'un nou tipus de conducció, més temerària.
Preocupació general a l'Estat
Segons els Mossos, les dades de Lleida reflecteixen una situació general a Catalunya i a l'estat espanyol que ha derivat en un dictamen de la Fiscalia General de l'Estat que demana explícitament a la policia que incideixi en el control dels delictes de trànsit. En concret, el fiscal coordinador de la sala de seguretat viària, Bartolomé Vargas, també requereix a la ciutadania que "col·labori i s'impliqui en aquest problema, que no és estrictament de Ponent, sinó que afecta tot Catalunya i el conjunt de l'Estat".
Més denúncies també a la ciutat de Lleida
A tot això, també pugen les denúncies per conduir sota els efectes de l'alcohol i les drogues a la ciutat de Lleida, segons dades de la Guàrdia Urbana. Tot i els períodes de confinament, el 2020 se'n van tramitar més que el 2019 i aquest any la tendència dels delictes de trànsit continua a l'alça.
La suma de les alcoholèmies administratives i penals va passar de 406 el 2019 a 410 el 2020, però encara van créixer més les relacionades amb els positius per drogues, de 49 a 69 en un any. I es dona la circumstància que en el primer semestre d'aquest 2021 s'ha enxampat tants conductors drogats com en tot el 2019.
