La brama del cérvol es pot sentir a quilòmetres de distància
La brama del cérvol es pot sentir a quilòmetres de distància (Departament d'Agricultura)
Catalunya al dia

La brama del cérvol, un boom turístic al Pirineu

El ritual d'aparellament del cérvol es consolida com un reclam turístic que atreu centenars de visitants i fa penjar el cartell de "complet" a les empreses de guiatge del Pirineu

Actualitzat

Quan arriba la tardor, els cérvols mascles emeten uns crits molt potents per atreure les femelles i culminar el ritual de l'aparellament.

El so que emeten ressona amb força per les valls i muntanyes del Pirineu, i esdevé un autèntic espectacle de la natura que cada cop crida l'atenció de més visitants. Ho constata la guia professional Montse Ballbè:

"Ja fa anys que notem un augment de visitants. Hi ha públic que ve expressament de fora només per aquesta activitat, i la reserven amb molta antelació. Aquest any hem tingut plens tots els grups de cap de setmana, tant els dissabtes com els diumenges."

La Montse forma part d'Obaga Activitats, una de les empreses acreditades per oferir guiatges de muntanya.

Aquests guies professionals ofereixen paquets turístics o activitats guiades a primera hora del matí i a última hora del vespre, quan la brama ressona amb més intensitat. Però si no es vol pagar, també hi ha altres opcions.

Les activitats guiades per sentir la brama del cérvol s'organitzen a primera hora del matí o al vespre quan es fa fosc
Les activitats guiades s'organitzen a primera hora del matí o quan es fa fosc (Obaga Activitats)

Punts d'informació

Algunes entitats i administracions públiques com el parc natural de l'Alt Pirineu o la reserva nacional de caça de l'Alt Pallars també instal·len punts d'observació gratuïts per gaudir de la brama del cérvol.

Són espais de fàcil accés situats en llocs estratègics, amb personal tècnic informador i binocles per poder observar els animals a distància i sentir la brama en tota la seva esplendor:

"Ja és el cinquè any que funcionen aquests punts d'observació, i hem notat un increment enorme de visitants. És una opció per a les persones que no volen pagar un guiatge professional, i així garantim que tothom vagi a llocs controlats i no facin el salvatge per la muntanya."

 

Els punts d'informació permeten observar els cérvols a distancia i sentir la brama nítidament
Els punts d'informació permeten observar els cérvols a distancia i sentir la brama (ACN)

Escoltar la brama, millor sota control

Durant la brama els animals estan especialment alterats i poden tenir actituds imprevisibles: es recomana mantenir silenci, no acostar-se a cap exemplar i no interferir els seus moviments:

"Estem parlant d'una època de zel molt sensible que hem de respectar. A més, hi ha un risc real de prendre mal: els mascles es barallen amb disputes molt fortes, i pot passar que un exemplar se'ns encari si ens veu dins del seu territori."

Els cérvols emeten un bram de gran potència per atreure les femelles
Els cérvols emeten un bram de gran potència per atreure les femelles (Obaga Activitats)

La millor època per sentir la brama del cérvol és el període comprès entre el 15 de setembre i el 15 d'octubre.

A Catalunya, els llocs on es pot gaudir amb més nitidesa són les reserves nacionals de caça de Boumort i de l'Alt Pallars, el parc natural de l'Alt Pirineu i el parc natural del Cadí-Moixeró.

Anar al contingut