La pintura 'Yo sé que vos realmente', de l'artista madrileny Rubén Fernández, motiu de polèmica
Catalunya al dia

Joan Carles I, amb una escopeta a Torrelameu

Un quadre que recrea membres de la família reial espanyola armats provoca desenes de trucades a l'ajuntament d'aquest poble de la Noguera

Pere Joan Álvarez / Roger Segura Actualitzat
TEMA:
Casa Reial espanyola

El premi Miquel Viladrich de pintura, que organitza l'Ajuntament de Torrelameu (Noguera), viu enguany la seva edició més polèmica. El motiu és un dels quadres finalistes: 'Yo sé que vos realmente', de l'artista madrileny Rubén Fernández Rojo.

Es tracta d'un oli sobre tela que recrea diversos membres de la família reial amb armes de foc. En concret, s'hi veu el rei emèrit Joan Carles de Borbó amb una escopeta, la princesa Elionor amb una pistola i la infanta Sofia amb un fusell.

Inevitablement, l'obra recorda la polèmica imatge de l'aleshores rei Joan Carles sostenint una escopeta davant d'un elefant abatut durant una cacera a Botswana. 

Joan Carles I amb una escopeta davant d'un elefant mort a Botswana
Joan Carles I amb una escopeta davant d'un elefant mort a Botswana

Una obra d'art ofensiva? 

Des que el jurat va fer públiques les 30 obres finalistes a finals de setembre, l'Ajuntament de Torrelameu ha rebut desenes de trucades poc amistoses. L'alcalde, Carles Comes, d'ERC, explica que els adrecen insults i amenaces

"Fills de no sé què, no exposeu el quadre perquè és una falta de respecte contra el cap de l'Estat. Això és una mentida, una fal·làcia. Es tracta de gent que no entén que un artista té el dret d'expressar allò que consideri." 

El pintor del quadre, Rubén Fernández, també s'hi ha pronunciat. L'artista defensa que cal que tothom pugui expressar la seva opinió sobre les institucions de l'Estat.

"Hi ha determinades institucions de l'Estat, per no dir totes, que, segons sembla, són intocables malgrat que haurien d'estar sotmeses a un major nivell d'escrutini i de control." 

En mans dels Mossos   

L'Ajuntament de Torrelameu, un petit poble de menys de 800 habitants, ha posat els fets en coneixement dels Mossos d'Esquadra perquè analitzin si són constitutius de delicte.

El petit poble de Torrelameu es troba a l'ull de la polèmica per una obra d'art (Diputació de Lleida)

L'obra guanyadora d'aquest any és de l'artista lleidatà Jan Monclús.
 

 
ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Monarquia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut