Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

IQOXE, dos anys de promeses incomplertes

El govern encara no ha implantat totes les millores pactades al pla d'emergència mentre que l'empresa ja ha recuperat gran part de l'activitat

Actualitzat

Després del greu accident a l'empresa química IQOXE, del polígon químic sud de Tarragona el 14 de gener del 2020, les accions correctores al pla d'emergència i les investigacions judicials sobre el cas segueixen sense tancar-se. Els veïns i els sindicats reclamen més seguretat, simulacres i informació clara sobre què cal fer en cas d'accidents com aquest.

Tot i els compromisos de les administracions per millorar el pla d'emergència i de comunicació després del caos de les hores posteriors a l'accident, ara com ara hi ha més compromisos que millores implantades. Segons Sergio Delgado, responsable de la Subdirecció General de Planificació i Programes de Protecció Civil, la culpa és de la falta de recursos.

"Ha quedat clar que hi ha una necessitat d'inversions en matèria de serveis de protecció civil a nivell de recursos, materials i humans, que fins ara no s'havia fet i que malauradament posa de rellevància i ens ajuda a posar tot això en marxa. No és una realitat puntual, hi ha una sèrie d'inversions pendents a nivell de sensors, a nivell de personal, que esperem que vagi arribant, perquè és necessari."

centre de coordinació operativa cecat
Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (ACN)

El govern assegura que la millora dels sistemes és "constant i contínua" i que la coordinació del pla d'emergència del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) ja es pot fer des del territori, però encara falta la dotació de personal permanent a la sala de gestió. També s'han començat a implantar els sensors addicionals de productes tòxics en fase experimental. Un sistema promès fa dos anys i que també, per falta de pressupost, no s'ha començat a desplegar fins ara.

Un dels nous sensors instal·lats recentment
Un dels nous sensors instal·lats fa poc

Abans de l'estiu s'hauria d'implantar el sistema d'avisos automàtics via SMS als telèfons mòbils que una directiva europea obliga a implantar a les zones amb riscos elevats. La Generalitat ha demanat al govern espanyol (que és qui en té les competències) poder gestionar de forma directa aquest sistema per guanyar immediatesa en els avisos.

Els alcaldes de Tarragona, Pau Ricomà, i de la Canonja, Roc Muñoz, han demanat celeritat en l'aplicació d'aquest sistema, que consideren clau per a la comunicació efectiva d'emergències.

Els veïns i els sindicats indignats amb la lentitud de les millores

Alfonso López, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, no entén com la Generalitat no ha pogut implantar les millores en els plans d'emergència i de comunicació amb els veïns anunciades setmanes després de l'explosió.

"Ara mateix la cosa no va com hauria d'anar. IQOXE continua sense demanar perdó i nosaltres continuarem lluitant perquè això segueixi endavant."

Per Joan Llort, secretari general de la UGT a Tarragona, la culpa de la situació actual és de les dues administracions amb responsabilitat sobre la gestió d'emergències.

"No podem estar deixats de la mà de Déu. Vam veure en aquest accident com la descoordinació era patent, com la ciutadania no sabia què fer, i encara ara no sap què ha de fer. I aquí han fallat les administracions, tant locals com la catalana i la de l'Estat."

L'empresa ja té totes les plantes funcionant, tret de l'accidentada, que no es tornarà a posar en marxa

IQOXE, única productora d'òxid d'etilè de l'Estat, ja torna a tenir en producció totes les plantes de derivats. Hi ha invertit 40 milions d'euros i ha aplicat nous sistemes de seguretat, per sobre de les exigències de la normativa actual, segons ha explicat el director general, Javier de Benito.

"Hem utilitzat les tecnologies més modernes i hem seguit els estàndards més exigents de seguretat i mediambientals. Et puc dir, per exemple, que les nostres sales de control estan bunqueritzades i que hem instal·lat un nou sistema de detecció que treballa per diferències de pressió i temperatura."

També s'ha incrementat el nombre de treballadors, sobretot els adscrits a seguretat, tal com demanava el comitè d'empresa. El seu president, Fran Pizarro, ara reclama també més eines i recursos per als inspectors de treball.

"No s'han posat tots els treballadors que ens hagués agradat però hem passat dels 99 que teníem el dia de l'accident als 128 d'ara. S'ha dotat de personal les plantes i s'ha reforçat el Departament de Seguretat."

Estat actual de les plantes de derivats d'IQOXE
Estat actual de les plantes de derivats d'IQOXE

La patronal del sector, AEQT, està implantant, també, un sistema conjunt de millora continuada de la seguretat.

El cas dividit en tres peces judicials

La tramitació judicial la porta el jutjat penal número 1 de Tarragona i l'ha dividit en tres causes. S'investiga l'empresa i la direcció sobre presumptes responsabilitats penals i patrimonials i hi ha una dotzena d'acusacions particulars presentades. La principal peça, sobre l'explosió, ja té l'atestat definitiu dels Mossos i aviat es farà públic un calendari de declaracions d'investigats i testimonis. Les altres dues peces per responsabilitat civil i delicte ambiental també estan molt avançades i només pendents d'un informe policial en el cas dels abocaments contaminants, que també s'investiguen.

 
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut