La connexió entre l'escassetat de puros havans a Catalunya i la demanda a la Xina
Els puros havans Cohibas s'han esgotat en molts estancs catalans
Catalunya al dia

Impossible trobar Cohibas a Catalunya, la Xina s'ho fuma tot

La pandèmia ha agreujat els problemes de subministrament d'alguns puros havans, però també se n'ha desbocat la demanda en general i en especial per l'interès que desperten a la Xina

Actualitzat
TEMA:
Consum

Trobar alguns puros havans als estancs de Catalunya s'està convertint en una missió impossible. En molts, els seus responsables expliquen que no tenen Cohibas:

"De puros havans, res. No se'n troben."

"Estan desapareguts. Jo ja fa temps que no en tinc."

"No entenc que està passant. Podríem dir que és com una mena de crisi, la crisi dels puros."

Missió impossible: trobar Cohibas a Catalunya
La demanda s'ha disparat i està desfasada amb l'oferta (ACN)

Una crisi provocada perquè, ja d'entrada, es tracta d'un producte escàs i limitat, i això s'ha agreujat amb la pandèmia. Però també perquè la demanda s'ha disparat i en particular l'interès que els Cohibas i els havans han començat a despertar a la Xina.

L'interès xinès

Alguns propietaris d'estancs, com en Jaume Crivillés, de Vic, atribueixen l'escassetat a l'interès dels xinesos per aquest tipus de producte. D'una banda apunten als tractes comercials entre Cuba i la Xina, i sembla que l'entrada de capital xinès en l'empresa productora cubana, fan desviar més puros cap a Àsia

"Molts se'n van als mercats d'allà. I a Europa i a Espanya, un dels països amb més venda de puros, comencem a tenir problemes amb el subministrament"

A més, els estanquers expliquen que els residents xinesos a Catalunya també busquen amb afany els Cohibas per portar-los o enviar-los al seu país.

De fet, la Xina es va convertir l'any passat en el principal consumidor mundial de puros havans, i va desbancar l'estat espanyol.

Missió impossible: trobar Cohibas a Catalunya
Es triga anys a enllestir els havans, que s'elaboren manualment (Wikimedia Commons / Baldo Simone)

Boom de compradors

El vicepresident del Gremi d'Estanquers de Catalunya, Juan Martín, assegura que també aquí s'ha disparat l'interès per un producte que, recorda, es fa a mà.

"Des de fa un, dos, tres anys hi ha un boom explosiu de demanda d'un producte que es triga 6 o 8 anys en fer. Per això ara hi ha un desfasament"

Segons els estanquers, els distribuïdors els parlen de males collites de tabac i del fet que amb la Covid només treballen la meitat dels empleats de les fàbriques cubanes.
 

ARXIVAT A:
Consum
Anar al contingut