Guia del Temporada Alta: què no et pots perdre?
Otelas. Oskaras Korsunovas (Dmitrijus Matvejevas)
Catalunya al dia

Guia del Temporada Alta: Què no et pots perdre?

Noms internacionals com Castellucci, Korsunovas o Jatahy participen en una edició que arriba amb energia renovada després de la pandèmia

Actualitzat

Arrenca una intensa edició del Temporada Alta amb energia postpandèmica i una renovada aposta per la programació internacional i l'impuls a la producció catalana. El festival d'arts escèniques de Girona i Salt proposa fins a mitjans desembre un centenar de propostes amb un extens catàleg per combatre el pessimisme. Et proposem 10 títols per apuntar a l'agenda. 

1. "L'adversari": una inauguració "inquietant"

Julio Manrique dirigeix l'adaptació de la trasbalsadora novel·la d'Emmanuel Carrère basada en el cas real d'un home que va assassinar la seva família quan va veure que se li desmuntava una vida inventada fent-se passar durant 18 anys per un metge que treballava a l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Un intens duel interpretatiu entre Pere Arquillué i Carles Martínez, que es posen en la pell de l'escriptor i de l'assassí Jean-Claude Romand per endinsar-se en la foscor i el turment de l'autoengany i d'un destí inventat portat al límit.

Quan es pot veure? Divendres 7 (20 h), dissabte 8 (20 h) i diumenge 9 (18 h) d'octubre.

"L'adversari", una obra basada en el llibre d'Emmanuelle Carrère, és una de les novetats del Temporada Alta (David Ruano)

2. "Ritter, Dene, Voss", un Krystian Lupa deslocalitzat a Barcelona

Un espectacle creat fa 25 anys i ja vist dues vegades a Girona pel Temporada Alta i que ara és el primer espectacle del festival que es programa a Barcelona, al teatre Romea. Un prestigiós muntatge d'un text de Thomas Bernhard sobre l'abrupte descens a l'univers de la bogeria durant un llarg sopar familiar que amb el pas dels anys ha guanyat en transmetre la sensació d'amargor. 

Quan es pot veure? Dimarts 18 (20 h) d'octubre.

3. "Confessions de Sant Agustí", el descobriment d'un nou escenari

La catedral de Girona es converteix per primera vegada en escenari del Temporada Alta per acollir l'estrena d'una obra basada en textos del savi africà que fa 1.600 anys va posar per escrit l'exploració dels seus abismes interiors i el qüestionament de la moral del seu temps. L'actor Joan Carreras dona veu a la vida de Sant Agustí a través d'una lectura de textos de les seves "Confessions".

Quan es pot veure? Divendres 21 (20 h) i diumenge 23 (19 h) d'octubre.

4. "Depois do silencio", la nova proposta de Christiane Jatahy

La directora brasilera Christiane Jatahy, una de les fidels al Temporada Alta, torna al festival amb l'obra que tanca la seva trilogia sobre la violència. A "Depois do silencio" analitza com s'entrellacen el racisme i el capitalisme a través d'una nova barreja de teatre i cinema, un llenguatge de denúncia que li permet articular i combinar el binomi entre realitat i ficció. 

Quan es pot veure? Divendres 28 (20 h) i dissabte 29 (20 h) d'octubre.

La directora de "Depois do silencio" Christiane Jatahy és una de les fidels al Temporada Alta (Christophe Raynaud de Lage)

5. "Petróleo", una immersió sobre la construcció de gènere

La companyia argentina Piel de Lava, formada exclusivament per dones, radiografia en aquesta obra com gestionen el temps lliure quatre homes aïllats que treballen en un jaciment petroler de la Patagònia. Personatges interpretats per unes actrius que es plantegen com representar la masculinitat per indagar sobre els estereotips. 

Quan es pot veure? Divendres 4 (20 h) i dissabte 5 (18 h) de novembre.

6. "Moriu-vos", un bany de realitat sobre l'univers de la gent gran

Una nova proposta del col.lectiu Cultura i Conflicte que es serveix de l'experiència i testimonis resals per construir de nou un llenguatge escènic propi al voltant de la vida quotidiana de la gent gran. Un recorregut per aspectes com la soledat, les residències, el deteriorament físic i mental i la no-productivitat fet des de l'honestedat.

Quan es pot veure? Dijous 10 (20 h) de novembre.

7. "Il Terzo Reich", IL TERZO REICH, la nova sacsejada de Romeo Castellucci 

Un espectacle-instal·lació del sempre inclassificable director italià que ens endinsa d'alguna manera en l'univers del feixisme sense apriorismes, judicis ni recomanacions. Una aproximació particular a un tema candent a través del bombardeig de la comunicació i les imatges a què estem sotmesos.

Quan es pot veure? Divendres 18 (18 h, 20 h, 22 h), dissabte 19 (16 h, 18 h i 20 h) de novembre.

8. "Otelas", un Otel·lo en femení signat per Oskaras Korsunovas

El prestigiós director lituà torna al Temporada Alta després d'inaugurar l'any passat el festival amb la seva versió de l'Oncle Vània amb actors catalans. Ara arriba amb una mirada radicalment contemporània del clàssic de Shakespeare protagonitzada per una dona i focalitzada en el desig, la traició i una denúncia de la manipulació política. 

Quan es pot veure? Divendres 25 (20 h) de novembre.

9. "Sondheim x Sondheim. Que passin els pallassos"

L'estrena d'una vetllada musical en memòria d'Stephen Sondheim, gran referència del musical del segle XX que ens va deixar l'any passat. Mario Gas, que ja va dirigir obres de Sondheim com el memorable Sweeney Tood, portarà a escena aquest emotiu espectacle acompanyat dels artistes que van protagonitzar aquest musical i altres com "A Little Night Music", "Follies" o "Golfus de Roma". 

Quan es pot veure? Divendres 9 (20 h) i dissabte 10 (20 h) de desembre.

10. "Bonobo", una "road movie" inspirada en un dels autors del 17A

L'obra guanyadora del XV Premi Quim Masó, dirigida i escrita per l'actor Josep Julien, s'inspira en la fugida d'en Younes després de l'atemptat de la Rambla del 2017 abans de ser abatut pels Mossos d'Esquadra. Una reflexió sobre la identitat, les conviccions, la fragilitat humana i l'existència o no de les segones oportunitats. 

Quan es pot veure? Divendres 11 (20 h) de novembre.
 

Anar al contingut