Cada vegada hi ha més conductors que passen per aquesta carretera per evitar els revolts de la collada de Toses
Catalunya al dia

Google proposa una drecera per anar a La Molina i els autobusos hi queden encallats

La carretera local entre Toses i Planoles estalvia el pas per la collada de Toses, però els vehicles més alts no passen per sota un pont

RedaccióActualitzat

Alerta si aneu a esquiar a La Molina o Masella i seguiu les indicacions de Google Maps per estalviar-vos els revolts de la collada de Toses. El pas per la carretera secundària entre Toses i Planoles pot ser una bona alternativa sempre que no tingueu al davant algun autobús d'altura considerable que no passi per sota dels ponts de la via del tren i hi quedi encallat.

El vial és estret i no és fàcil fer marxa enrere si hi ha d'altres vehicles. Quan això passa, s'ha de tallar el trànsit:

L'alternativa a la nacional

La carretera secundària entre Toses i Planoles, al Ripollès, la GIV-4016, l'utilitzen molts conductors per anar a la Cerdanya, en especial a les estacions d'esquí. Evita passar per la nacional 260, per la collada de Toses, o, com a alternativa, pagar per travessar el túnel del Cadí. 
 
El primer cap de setmana de febrer, dos autocars que circulaven per aquesta via no van poder passar per sota un dels ponts que hi ha entre Planès, a Planoles, i Fornells de la Muntanya, a Toses, i la via es va haver de tallar.

Un autobús ja va encallatr sota el mateix pont el febrer del 2015 (Ivan Sanz)

 

No és el primer cop que passa, segons recorda l'alcalde de Planoles, David Verge.

"Ja s'hi va quedar enganxat un autocar, que recordo que era de neerlandesos, en aquest pont. La carretera, antigament, era una pista forestal i des que la van asfaltar, en lloc d'anar per la collada de Toses, ara aquest vial s'ha convertit en l'alternativa a la nacional i molts conductors hi passen."

La GIV-4016 es fa servir, cada vegada més, com a alternativa a la nacional 260 (Google Maps)

A més, recorda que és una carretera en una zona obaga, on toca poc el sol, i a l'hivern moltes vegades, a banda de neu, també hi ha gel.

El vial "preferit" de Google

L'alcalde de Planoles recorda també que la GIV-4016 és una calçada estreta per on cal anar amb compte, perquè els mapes digitals sovint la marquen com a ruta preferent per sobre de la collada per circular entre el Ripollès i la Cerdanya.

 "És la carretera que marca Google quan li dius que vols anar de La Molina a Barcelona, o bé per anar de Ripoll a la Cerdanya."

 
Un altre alcalde, el de Toses, Juan Bernadas, afegeix que el problema és dels conductors, que no segueixen les indicacions que ja té la carretera.

Travessar aquest pont per on passa la línia ferroviària és un dels principals punts de conflicte en aquest vial (Google Maps)

Vial ben senyalitzat, segons la Diputació

La GIV-4016 és titularitat de la Diputació de Girona i està senyalitzada com a camí veïnal, i amb restriccions de trànsit, segons Jordi Xargay, diputat responsable de la xarxa viària de la corporació:

"Hi ha un senyal preventiu que indica l'altura màxima a què pot passar-hi un vehicle. Per tant els conductors estan avisats, però sempre hi ha algú que no s'ho mira o s'ho salta. És una carretera amb un vial de menys de cinc metres d'amplada i que les condicions que té entre el riu i muntanya, fan dificil que es pugui eixamplar."

A la carretera hi ha senyalitzacions com aquesta, en què es marca que l'altura màxima del vehicle és de 2,8 metres

Fa anys que es parlava de fer uns túnels a la zona que evitessin la collada de Toses i els seus revolts, però aquest és un projecte milionari, mil vegades discutit i que, al final, va quedar en un calaix. 

 

ARXIVAT A:
Trànsit
Anar al contingut