Imatge de les escales de la catedral, aquest any transformades en un mar d'hortènsies blaves i plomalls blancs
Catalunya al dia

Girona ja té mar (durant 10 dies)

Expliquem com són els principals muntatges que es poden visitar fins al dia 15 de maig a Temps de Flors

Actualitzat

Girona torna a tenir mar. Això sí, un mar de flors i només durant 10 dies. És per a la mostra Temps de Flors, que comença aquest dissabte, dia 7 de maig, amb un muntatge que ha omplert les escales de la catedral d'hortènsies de color blau, fent onades, i amb plomalls blancs, que volen reproduir l'efecte de l'escuma. També hi ha un muntatge amb onades a la Plaça dels Jurats. Com un mar.

Tots dos formen part del centenar de muntages que es poden visitar en la mostra d'aquest any i que un miler de voluntaris s'afanyaven d'enllestir aquest divendres.

Onades simbòliques, també a la Plaça dels Jurats (Fèlix Martín- Catalunya Ràdio)

Hi ha 119 projectes, amb flors i ornaments de tot tipus, que estaran repartits en 107 espais. El 2019 van decorar 137 espais.

Un mar d'homenatge a Josep Tarrés

Els efectes digitals de la sèrie "Joc de trons" ja van transformar Girona en una ciutat portuària, i des de les mateixes escales de la catedral es visualitzava una costa idíl·lica, en realitat inexistent.

Imatge virtual de Girona, des de les escales de la catedral (HBO)

Ara el muntatge mariner de les escales de la catedral és real. És obra de l'artista Pia Crozet i l'acompanyen uns altaveus que reprodueixen les onades del mar.

"Fa milions d'anys que la ciutat ja estava innundada per aigua marítima i la mostra és la pedra típica de Girona en què es poden veure nummulits enganxats. Aquestes hortènsies s'aniran obrint a mesura que passin els dies, per això es preveu que, a finals de setmana que ve, el mar encara sigui més blau potent."

L'artista Pia Crozet explica els detalls del muntatge de les escales de la catedral. (ACN)

El muntatge està dedicat al seu espòs, Josep Tarrés, un dels grans impulsors del Temps de Flors, i que va morir l'abril de l'any passat. Va acompanyat d'un poema de Tarrés on s'imagina la nau gòtica de la catedral sobre una catifa de flors.

Hortènsies blaves omplen les escales de la catedral per imaginar-nos un mar amb onades (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

El claustre de la catedral, devastat pel canvi climàtic

La visita al claustre de la catedral de Girona provoca més d'una sorpresa, amb el muntatge que ha dissenyat Jordi Albà per encàrrec del BBVA. Es titula "Contrastos de futur". Als passadissos de l'entorn sí que hi ha milers de flors i plantes, però totes les mirades se centren en el pati central, on hi ha el pou. 

El pati interior del claustre de la catedral de Girona, imagina un espai devastat pel canvi climàtic. (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Al claustre de la catedral han tapat la gespa de l'entorn del pou amb plàstics negres, han posat branques seques al damunt, surt fum i tot és gris. També hi ha llums vermells, que, quan es fa fosc, encara impacta més el visitant. D'aquesta manera proposen una reflexió sobre l'impacte que els humans provoquem en el medi ambient i com pot ser el futur si no es prenen mesures de prevenció.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha destacat que van triar aquesta proposta per fer una reflexió

"Volem mostrar els valors de ciutat i de país per lluitar en contra de l'emergència climàtica i a favor de la sostenibilitat i del verd urbà."

Últims preparatius a l'exterior dels Banys Àrabs de Girona, pel Temps de Flors. (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Els banys àrabs, un gran piano

El recinte medieval dels banys àrabs és també un dels punts que cada any desperta més interés. És ple de flors blanques i clavells negres per crear, a la sala principal, un gran teclat de piano, que ha dissenyat l'Escola de Música del Gironès.

L'Escola de Música del Gironès ha tornat a guardir els Banys Àrabs. (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Hi ha dies que els mateixos alumnes de l'Escola de Música acompanyen les visites, amb petits concerts de piano, guitarra o violí, que canvien cada quart d'hora.

Un gran mapamundi de flors, amb Girona al centre, dona la benvinguda als Banys Àrabs (Fèlix Martín- Catalunya Ràdio)

Dues girafes, les mascotes de Temps de Flors

Dues grans figures de dues girafes, a tocar de l'Ajuntament, una que es menja les branques d'un arbre, i l'altra amb el coll ajupit, son, segurament, les mascotes més fotografiades d'aquest Temps de Flors.

Les figures de dues girafes són de les més fotografies pel Temps de Flors. (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Circuit a peu pel barri vell

Hi ha ganes de recuperar aquesta mostra com abans de la pandèmia, encara que això comporti un barri vell ple de gent. Hi ha quatre punts d'accés a peu per entrar i quatre més per sortir, en un circuit en què el carrer de la Força, des la catedral, és només de baixada.

Missatge ecologista a les escales d'accés al pont de ferro. (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Malgrat que la majoria de llocs a visitar són a l'aire lliure, en els que hi hagi molta gent, des de l'ajuntament recomanen l'ús de mascareta

L'únic tret que diferencia la mostra d'aquest any respecte de les d'abans de la pandèmia és que la majoria de patis privats del barri vell continuen tancats al públic. 

Una botiga de flors de Girona plena de plantes a l'exterior coincidint amb el Temps de Flors (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

L'exposició Temps de Flors coincideix el dissabte 14 de maig amb la Nit dels Museus i estarà tot obert fins a la mitjanit. També dimecres vinent estarà obert fins la mitjanit, en una jornada nocturna pensada per poder passejar sense molta gent al carrer. 

En paralel al Temps de Flors, s'hi farà, entre altres, el festival Girona a Capella, amb una quinzena de concerts, la majoria gratuïts. 

Els escolars decoren, com cada any, el carrer Nou de Girona (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Hotels plens els dos caps de setmana

La mostra és un revulsiu econòmic a la ciutat amb restaurants i hotels plens. El president dels hotelers de Girona i radial, Josep Carreras, ha concretat que els establiments ronden una ocupació d'entre el 80 i el 95% de divendres a diumenge, tant el primer com el segon cap de setmana del Temps de Flors, i que molts restaurants fan també els caps de setmana un tercer torn per dinar. 

L'alcaldessa confia que els deu dies que durarà Temps de Flors siguin exitosos

"És una cita imprescindible en termes de PIB per a la ciutat. Implica una dinamització econòmica molt important a nivell d'hostaleria i comerç."

Aquesta és la 67a exposició Temps de Flors.

 

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut